Vlaknine in omega 3 maščobne kisline za zdrave dlesni

(Foto: Shutterstock)

Ameriški znanstveniki z Univerze v Bostonu so v nedavni raziskavi, objavljeni v reviji Journal of the American Geriatrics Society, ugotovili, da je pogostejši vnos hrane, bogate z vlakninami, povezan z manjšim tveganjem za nastanek bolezni obzobnih tkiv. V raziskavi so petnajst let spremljali 625 ljudi, pri čemer so največje prednosti hrane, bogate s hranili, opazili pri osebah, starejših od 65 let. Pokazalo se je, da vsak dodaten obrok hrane z visokim deležem vlaknin vpliva na 30-odstotno zmanjšanje tveganja za izpadanje zob. Še posebno dober učinek ima sadje, kot so jabolka, banana in slive.

V okviru druge raziskave, objavljene v reviji Journal of the American Dietetic Association, pa so znanstveniki odkrili, da na zdravje obzobnih tkiv koristno vpliva tudi dovoljšen vnos omega 3 maščobnih kislin. V okviru raziskave, opravljene na Univerzi v Harvardu, so preučevali 9000 oseb in spremljali vzroke za izgubljanje kostne mase in zob. Pogosto vnašanje omega 3 maščobnih kislin, ki jih vsebujejo npr. ribe, je za 22 odstotkov zmanjšalo tveganje za nastanek bolezni obzobnih tkiv.