Pitje kave ne povečuje tveganja za nastanek kroničnih bolezni

  • NP
  • petek, 09. marec 2012
(Foto: Shutterstock)

Kava ne povečuje nevarnosti za nastanek srčnih obolenj, raka ali diabetes tipa 2, je pokazala nedavna nemška raziskava, v okviru katere so deset let preučevali več kot 42.000 ljudi. Izsledki študije, ki so bili objavljeni v reviji American Journal of Clinical Nutrition, so pokazali, da uživanje kave ni nevarno za zdrave odrasle osebe.

Avtorji raziskave so spremljali podatke o pitju kave, prehranjevanju in gibanju ter jih primerjali z zdravstvenimi podatki več kot 42.000 odraslih Nemcev brez kroničnih bolezni. Preučevance so spremljali skoraj deset let, pokazalo pa se je, da imajo tisti, ki pijejo kavo in tisti, ki je ne, povsem enake možnosti za nastanek kardiovaskularne bolezni, srčnega infarkta, diabetesa in raka. 871 od 8689 oseb, ki ne pijejo kave, je zbolelo za kronično boleznijo, podobno pa je tudi od 12.137 ljudi, ki spijejo po dve kavi na dan, zbolelo 1124 oseb, kar je približno 10 odstotkov pri obeh skupinah ljudi.

Znanstveniki so še odkrili, da je pri osebah, ki pijejo kavo, verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo tipa 2, celo manjša. Kot so pokazali rezultati, je verjetnost, da bodo zboleli za diabetesom, pri njih manjša za 23 odstotkov.

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki