Ob svetovnem dnevu ledvic - 8. marec

 • NP
 • torek, 06. marec 2012
(Foto: Dreamstime)

»Daruj ledvico, podari življenje!«

Letošnji svetovni dan ledvic, ki ga obeležujemo 8. marca,  še posebej izpostavlja presaditev ledvice, ki jo zdravniki priporočajo kot najboljši način zdravljenja končne ledvične odpovedi, saj prejemniku izboljša kakovost življenja, hkrati pa zmanjša obolevnost srca in ožilja ter s tem podaljša življenje. Zaradi velikega števila bolnikov, ki si želijo presaditve, je velik razkorak med potrebami in številom ledvic, ki so na voljo za presaditev. V Sloveniji je med 2.000 bolniki s končno ledvično odpovedjo približno 600 takšnih, ki imajo presajeno ledvico. Pri nas vsako leto ledvice odpovedo 230 ljudem, med katerimi pa mnogi zaradi pridruženih bolezni niso primerni za presaditev. Približno sto jih čaka na presaditev, opravimo pa približno 50 presaditev ledvic na leto.

Informativne točke po vsej Sloveniji

Ob svetovnem dnevu ledvic Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije v sodelovanju s slovenskimi nefrologi pod okriljem Slovenskega nefrološkega društva pripravlja spremljajoče aktivnosti, s katerimi želijo ozaveščati ljudi o pomenu delovanja ledvic, kronični ledvični bolezni in pomenu njenega zgodnjega odkrivanja ter preprečevanja.

Prostovoljci društev ledvičnih bolnikov bodo skupaj z dijaki srednjih zdravstvenih šol, študenti medicine in medicinskim osebjem v številnih zdravstvenih ustanovah in trgovskih središčih po vsej Sloveniji delili informativna gradiva, kjer bodo obiskovalci med drugim lahko preverili svoje znanje o delovanju ledvic, ocenili tveganje za razvoj kronične ledvične bolezni, si izmerili krvni tlak in sladkor v krvi. Tudi letos pa bodo pobudniki akcije ob podpori družbe Roche, ki je podarila testne lističe, v laboratorijih nekaterih zdravstvenih domov in bolnišnic omogočili brezplačni test ugotavljanja prisotnosti beljakovin v seču (proteinurija), kar je lahko zgodnji pokazatelj kronične ledvične bolezni.

Informacijske točke bodo 8. marca pripravljene v skoraj vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji in v nekaterih bolnišnicah ter nakupovalnih centrih. Seznam je na voljo na spletni strani Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije

Brezplačno testiranje prisotnosti beljakovin v seču

Prisotnost beljakovin v seču, kar je zgodnji pokazatelj kronične ledvične bolezni, bodo brezplačno izvajali v 22 laboratorijih zdravstvenih domov in bolnišnic. V lanski akciji se je brezplačnega testiranja udeležilo 3.954 ljudi, pri čemer je bila ugotovljena povišana vrednost beljakovin v seču pri 5,7 %, ki so bili napoteni na posvet k svojemu zdravniku.

Organizatorji akcije na brezplačne teste še posebej vabijo vse, ki sodijo v eno od naslednjih skupin, za katere velja večje tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni:
 • bolniki s sladkorno boleznijo,
 • bolniki s povišanim krvnim tlakom (arterijsko hipertenzijo),
 • bolniki z boleznijo srca ali ožilja,
 • ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen,
 • starejši od 50 let,
 • kadilci in
 • ljudje s prekomerno težo.

Seznam laboratorijev, ki bodo izvajali brezplačne teste

Seznam z datumom in uro brezplačnih testov bo sproti osvežen na spletni strani Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije

SB Šempeter

ZD Idrija: 9.3., 9. -12. uro

ZD Velenje: 8. 3., 9. - 13. ure

SB Slovenj Gradec: 8. 3., 10. - 14. ure

ZD Maribor: 8. 3.,  8. - 11. ure

UKC Maribor

ZD Ljubljana:
 • ZD Bežigrad: 8. 3., od 7.-10. ure (če bo veliko zanimanja, bodo proteinurijo merili tudi 9. 3. od 7. do 10. ure)
 • ZD Vič: 9. 3., 8. -12. ure,
 • ZD Šiška: 8. 3., 7. - 10. ure
 • ZD Šentvid:  8. 3., 10. -13. ure
 • ZD Moste, 8. 3., 9. - 12. ure
 • ZD Polje, 8. 3., 9. - 12. ure
 • ZD Center: 8. 3., 7. - 10. ure

Poliklinika UKC Ljubljana: 8. in 9. 3., od 9. do 15. ure

SB Novo mesto: 8. 3., med 8. in 15. uro

ZD Slovenske Konjice: 8. 3. 9. -12. ure

SB Jesenice

ZD Postojna

ZD Zagorje: 8. 3., 11. - 13. ure in 9. 3., 11. - 14. ure

ZD Trbovlje: 8. in 9. 3., 10. - 12. ure

ZD Hrastnik: 8. in 9. 3., 10. - 13. ure

SB Celje: 8. 3., 9. - 15. ure  Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki