Ozaveščanje o pljučni hipertenziji – kampanja Modre ustnice

  • UR
  • sobota, 25. februar 2012
(Foto: Dreamstime)

Ključno je zgodnje prepoznavanje

Prihodnji teden bo od ponedeljka, 27. februarja, do srede, 29. februarja, v avli UKC Ljubljana Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije mimoidoče, bolnike in njihove svojce ozaveščalo o pljučni hipertenziji. »Predstavniki društva bomo pod okriljem Evropskega združenja pljučne hipertenzije v sodelovanju s strokovnjaki iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana organizirali kampanjo Modre ustnice, s čimer želimo opozoriti na pomen zgodnjega odkrivanja in ustreznega zdravljenja bolezni, ki je ključno za boljši potek te, sicer usodne bolezni,« pove predsednica društva Klara Kavalič Klančar. Glavni dogodek bo avli UKC Ljubljana potekal na dan redkih bolezni, 29. 2. 2012. Akcijo pri nas podpirajo in se ji bodo pridružile tudi znane osebnosti, denimo igralka Tina Gorenjak, motokrosist Sašo Kragelj, radijski voditelj Gregor Bolčina, pevci Maja Keuc, Vili Resniki in drugi.

arterij»Pljučna hipertenzija je zahrbtna bolezen, ker se zaradi neznačilnih težav pogosto odkrije (pre)pozno. Prizadene lahko vse, moške in ženske, od rojstva do pozne starosti. Do bolezni pride zaradi zvečanja krvnega pritiska v pljučnih arterijah, ki obremenijo srce in vodijo v njegovo odpoved. Poznamo več oblik  pljučne hipertenzije. Najhujše oblike se pojavijo v povezavi z nekaterimi revmatološkimi boleznimi, v povezavi s strdki v pljučnih žilah ali brez znanih razlogov, v tem primeru predvsem pri mladih ženskah in otrocih. K sreči so te oblike pljučne hipertenzije redke. Uradnih podatkov zaenkrat ni, a po ocenah v Sloveniji obravnavamo letno okrog sto takšnih bolnikov. Za boljši potek zdravljenja je poleg dostopnosti do novih načinov zdravljenja, vedno ključno zgodnje prepoznavanje bolezni, kar je glavno sporočilo kampanje,« je ob tej priložnosti dejala doc. dr. Barbara Salobir, dr. med., iz Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije Interne klinike, sicer tudi članica Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije.  

Neznačilne težave

Začetne težave bolezni so neznačilne: zadihanost in omotičnost ob telesnih naporih, hitro utripanje srca, utrujenost in pomanjkanje energije. Bolezen je zato spoznana pogosto šele v napredovalem stanju, ko se že pojavijo modre ustnice in se pridružijo še bolečine v prsih, otekanje nog, krvavo izkašljevanje, hripavost, izguba zavesti ob naporu ali celo nenadna smrt.

Da bi izboljšali osveščenost, bodo na dan redkih bolezni pod okriljem Evropskega združenja za pljučno hipertenzijo po celi Evropi v kampanji modre ustnice bolniki skupaj s strokovnjaki in somišljeniki opozarjali, kdaj na bolezen pomisliti in kako poiskati ustrezno zdravniško pomoč. Kampanji se v sodelovanju z Društvom pljučne hipertenzije Slovenije pridružuje tudi v UKC Ljubljana.

Podrobnosti o dogodku so javno dostopne na Facebooku, na strani PLJUČNA ARTERIJSKA HIPERTENZIJA in na strani PULMONARY HYPERTENSION ASSOCIATE EUROPE  ter  KAMPANIJI "MODRE USTNICE" SO SE PRIDRUŽILI ZNANI SLOVENCI. Na samo bolezen pa bodo v času dogodka opozarjali v Mariboru, Celju, Kopru, Izoli in Piranu tudi plakati in prikazovalniki v javnem prometu.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki