Dobrodelni koncerti za otroke z Downovim sindromom

(Foto: Grega Žunič)

Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma

Novembra 2011 je generalna skupščina OZN 21. marec razglasila za svetovni dan Downovega sindroma (DS). Datum ima simbolno vrednost, saj je DS kromosomska posebnost, pri kateri je okvarjen 21. par kromosomov – v njem se pojavi dodatni, tretji kromosom. OZN bo ta dan obeležila s konferenco na sedežu OZN v New Yorku, ki jo bo odprl generalni sekretar OZN.

V Sloveniji je zelo dejavna Sekcija za DS, ki je bila ustanovljena 1997 pri društvu Sožitje Ljubljana. Kot pravi dr. Alenka Šelih, predsednica izvršilnega odbora Sekcije za DS društva Sožitje Ljubljana, bo društvo ob svetovnem dnevu DS pripravilo številne prireditve, in sicer:

21.3. bo koncert v Krškem, ki ga pripravljajo skupaj z Glasbeno šolo in z Osnovno šolo s prilagojenim programom dr. Mihajlo Rostohar,
23. 3. bo gledališka predstava na Ptuju,
25.3. bo koncert v Novem mestu in
31. 3. bo koncert v Kranju.

V Kranju, na Ptuju in v Novem mestu Sekcija izvaja program zgodnje obravnave otrok z DS (in drugih otrok z motnjo v duševnem razvoju), zato bodo koncerti dobrodelni. Na njih bodo zbirali sredstva, ki jih bodo namenili izvajanju tega programa.  Koncert v Krškem bo prav tako dobrodelen, namenjen pa je ozaveščanju javnosti o ljudeh z DS.

Sekcija bo s kratko video predstavitvijo sodelovala v dejavnosti DS International, mednarodnega združenja za DS, ki bo v številnih državah – članicah posnela enak video in ga predstavila na svoji spletni strani. Sekcija bo vsem društvom Sožitje v Slovenije (52 društev) predlagala, da vsako med njimi na svoj način obeleži ta dan. Mnogi ljudje z DS so namreč člani teh društev, katerih poslanstvo je pomoč ljudem z motnjo v duševnem razvoju nasploh.

V Sekciji so ob tej priložnosti izdelali tudi plakata, ki ga nameravajo deliti po šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih …, izdelali pa so tudi priložnostno priponko. Več o delovanju Sekcije poiščite na sekcija-ds.si.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki