»Kje so dobre novice v medijih?«

  • UR
  • torek, 14. februar 2012
(Foto: Diana Anđelić)

»Mediji so toliko in tako intenzivno prisotni v našem svetu, da je od tega odvisno, kako se počutimo, koliko upamo, koliko energije za pozitivno delovanje je v našem okolju,« je začetek javne debate Kje so dobre novice?, ki je danes
potekala v Mestnem muzeju Ljubljana, spodbudila predsednica Slovenske filantropije dr. Anica Mikuš Kos. S prvo v nizu javnih debat, ki jih bo organizirala Slovenska filantropija ob 20-letnici delovanja, pozivajo medije, da namenijo več prostora za dobra dejanja, skozi pozitivni pristop spodbujajo k delovanju, socialnemu aktivizmu, zagovorništvu, kritiki in predvsem  k rešitvam.

Slovenska filantropija ne želi »prodajati dobrih novic« in podpira razmišljanje dr. Sandre Bašić Hrvatin, ki dobre novice vidi kot sistem vrednot, kot so npr. solidarnost, povezanost, spoštovanje, in ki jih v medijih primanjkuje. »Podcenjujoče je, da predvidevamo, da si ljudje želijo slabih novic. Veliko ljudi prav zaradi tega več ne spremlja medijev,« je izpostavila dr. Bašić Hrvatin. Da je več povpraševanja po pozitivnih novicah kot pred petnajstimi leti, je izpostavil odgovorni urednik Vala 202 Mirko Štular, ki se zaveda, da so kot javni medij dolžni, si pa to tudi želijo, izpostavljati pozitivne projekte nevladnih organizacij.

»Za tabloide imajo slabe novice večjo tržno vrednost,« je argument, ki nasprotuje dobrim novicam, navedel dolgoletni glavni urednik Slovenskih novic Marjan Bauer. So se pa prisotni strinjali, da ni važno, ali je novica dobra ali slaba, pomembno je, kako jo novinar predstavi. Na vprašanje, kako torej napisati dobro novico, je pomagala odgovoriti publika sama. Takšna novica potrebuje širši kontekst in mora človeka spodbuditi, da stopi korak naprej, k razmišljanju in dejanjem. V tem kontekstu je razmišljala tudi Petra Mlakar z Dnevnika, ki je prepričana, da morajo nevladne organizacije dobiti prostor v medijih, saj pozivajo k akciji, k delovanju, povezanosti, imajo ideje, ki so enostavne in uresničljive. Iz številnih sporočil, ki jih prejema v svoj poštni nabiralnik, je prav tako jasno, da če človek naredi nekaj zase, za druge, ali za okolje, se ob tem dobro počuti.

Lenart J. Kučič, novinar Sobotne priloge Dela ne išče zgodb, ki bi jih poimenoval dobre, išče pa zgodbe, ki kažejo na to, da se da kaj narediti, spremeniti … In tudi zato je prepričan, da morajo spremeniti svoje razmišljanje novinarji in se enkrat dokončno zavedati, da soustvarjajo ta svet, in zato tudi odražati v njem vse vsebine, ne pa živeti v nekem paralelnem svetu.

Kje so torej dobre novice? Vse polno jih je okoli nas in če bomo pozorni, jih bomo opazili, če bomo želeli, bomo del njih in če bomo govorili ali pisali o njih, bomo širili pozitivne vrednote, ki nas bodo spet povezovale in spreminjale stvari na bolje, so prepričani v Slovenski filantropiji.

 

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki