Preprečimo smučarske poškodbe

  • NP
  • torek, 14. februar 2012
(Foto: Shutterstock)

V zadnjem času na urgentnem kirurškem bloku in na Kliničnem oddelku (KO) za travmatologijo opažajo porast poškodb smučarjev in deskarjev na snegu. Ker se bliža čas šolskih počitnic, želijo opozoriti vse, ki se na smučišča odpravljajo, da upoštevajo nasvete vodja Urgentne travmatološke ambulante dr. Anžeta Kristana, dr. med.

»Vsi udeleženci na smučiščih morajo upoštevati pravila varnega smučanja, upoštevati je potrebno svoje telesne zmogljivosti. Priprave na smučarsko sezono se začnejo že nekaj mesecev prej, ko naj bi se smučarji dobro fizično pripravili na smučarsko sezono. Pred prvo smuko se je potrebno dobro ogreti, smučati je potrebno po svojih zmogljivostih in v skladu z znanjem, zaključiti pa takrat, ko nastopi utrujenost. Upoštevati je potrebno, da so na smučišču tudi slabši smučarji in otroci. Smučarji in deskarji na snegu naj se držijo smučarskih prog, izogibajo naj se pitju alkohola. Na ta način se nezgodam ne da izogniti, se jih pa lahko prepreči,« je dejal dr. Anže Kristan, dr. med.

Najpogostejše poškodbe, ki nastanejo zaradi smučanja in deskanja na snegu, so poškodbe spodnjih okončin, pri čemer so pri smučarjih najpogostejši zlomi goleni in poškodbe kolenskih vezi; pri deskarjih na snegu pa so najpogostejše poškodbe v predelih zapestij in komolcev. Pri visokih hitrostih  lahko prihaja do izjemno hudih poškodb notranjih organov, glave in hrbtenice, ki lahko ogrozijo življenja oziroma lahko pustijo  trajne posledice oziroma invalidnost. Glavo in hrbtenico lahko deloma zavarujemo z uporabo čelade oziroma posebnim ščitnikom za hrbet; t.i. želvjim oklepom.
V lanskem letu so na urgenci in KO za travmatologijo oskrbeli 78.000 poškodovancev, od tega je bilo približno 2 odstotka smučarjev in deskarjev na snegu.

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki