Projekt Očistimo Slovenijo 2012

  • NP
  • petek, 10. februar 2012
(Foto: Shutterstock)

Poziv javnosti: posnemite divje odlaganje

Še 43 dni nas loči od dneva, ko bomo čistili Slovenijo in začeli polletno čistilno akcijo planeta. V Sloveniji do sedaj poteka vse po načrtih, prijavljenih je približno 55.000 prostovoljcev, organizacija akcije pa poteka v 170 občinah. Trenutno je v registru divjih odlagališč 14.000 lokacij.  O napredku sistemskega reševanja na tem področju od leta 2010 se bodo Ekologi brez meja z vsemi deležniki na tem področju pogovarjali 14. februarja na posvetu na Brdu. Za odločnejše ukrepanje in pospešitev dela inšpektorjev pa so se odločili pozvati državljane, naj pošiljajo fotografije ali video posnetke divjega odlaganja. Prejeto gradivo bodo označili z datumom ter ga objavili na spletni strani ter še isti dan prijavili inšpekciji in omogočili spremljanje procesa reševanja posameznih primerov širši javnosti.

Državljani imamo moč

V preteklih vikendih na je vreme omogočalo več gibanja na prostem in nekateri sprehajalci so naleteli na zanimive pripetljaje. Na Ekologe brez meja se je obrnilo precej občanov z vprašanjem, kaj lahko storijo, če imajo fotografijo nekoga, ki v naravo odlaga smeti, kaj lahko storijo z registrsko oznako avtomobila, ki so si jo zapomnili, nimajo pa fotografije itd. Posameznik se lahko, ujet med okvire zakonodaje in (ne)delovanje pristojnih organov, počuti zelo nemočnega, zato so Ekologi brez meja za nasvet povprašali informacijsko pooblaščenko – več si lahko preberete v intervjuju. Javnost pa pozivajo k sodelovanju, da bi skupaj pospešili kolesje. Vsi lahko sodelujemo! Kako? S seboj v naravo vzemite fotoaparat. Če kjer koli v Sloveniji naletite na primer odlaganja smeti v naravi, posnetke povzročitelja in/ali dejanja, fotografijo ali video gradivo pošljite na info@ocistimo.si.

Ekologi brez meja bodo:
  • Še isti dan zadevo prijavili na inšpektoratu.
  • Na fotografiji bomo zabrisali registrske številke, obraze in kakršne koli kazalnike osebnih podatkov.
  • Na spletni strani projekta bomo anonimno objavili te fotografije in tudi datum, ko so bile posredovane inšpektoratu
  • Postopke, procese in ukrepe s strani pristojnih bomo spremljali in obveščali, kako potekajo

Za več informacij in vprašanja se lahko obrnete na janez.matos@ocistimo.si.


Napoved: Posvet »Konec divjim odlagališčem«

Urad Predsednika Republike Slovenije 14. februarja 2012 na Brdu pri Kranju organizira posvet z naslovom »Konec divjim odlagališčem«. Namen dogodka je ponovno združiti strokovno javnost in deležnike s področja ravnanja z odpadki v konstruktiven dialog, preko katerega bodo podani predlogi za trajnostno rešitev problematike divjih odlagališč. Na posvetu bodo prisotni predstavniki vseh glavnih partnerskih organizacij, vojske, policije, občinskih ter državne inšpekcije, občin ter Ekologov brez meja. Med drugim bodo predstavili zgoraj omenjeni poziv.
Vljudno vabljeni! Z dogodka bodo tudi tvitali pod hashtagom #posvetDO, #ocistimo2012.
Več o posvetu na spletni strani ocistimo.si.
 
Projekt Očistimo Slovenijo 2012 pa ni le enodnevna čistilna akcija, obsega namreč lepo število dejavnosti, ki bodo polepšale naše okolje, ga naredile prijaznejšega za bivanje, hkrati pa skušale premikati meje v naših glavah.

Natečaj industrijskega oblikovanja Za odpadke

Aktivnosti v okviru Očistimo Slovenijo 2012 so v polnem teku. V sodelovanju z Društvom oblikovalcev Slovenije so 1. februarja objavili natečaj industrijskega oblikovanja ZA ODPADKE. Njegov cilj je pridobiti idejne rešitve za izdelavo sodobno oblikovanih in funkcionalnih posod za ločeno zbiranje odpadkov v gospodinjstvih in stanovanjskih objektih.
Več informacij si preberite tukaj

Ekokaravana prihaja v Postojno

Ekokaravana je začela svojo pot v Izoli, kjer so se predstavili tudi prvi Ekokomiki ter ambasadorja projekta Janez Usenik in Perica Jerković. Danes Ekokaravana nadaljuje svojo pot v Postojni, naslednji teden pa se ustavi v Kočevju. V sklopu projekta bo do 21. marca 2012 obiskala 9 slovenskih pokrajin in 10 mest. Namen karavane je prebivalcem Slovenije približati projekt Očistimo Slovenijo 2012, prebivalcem predstaviti, kako se prijavi divje odlagališče in kako ukrepa, ko ga najdemo, hkrati pa tematiko trajnostnega ravnanja z odpadki preko iger in zabave približati vsem prebivalcem Slovenije. S partnerji na vsakokratni lokaciji pripravljamo zanimive ozaveščevalne aktivnosti, ustvarjalne delavnice, filme, ekopravljice, nagradne igre, izmenjavo oblačil in še in še. Zbiramo tudi rabljen tekstil, v sodelovanju s pokroviteljem Ekokaravane družbo Simobil zbiramo tudi izrabljene mobilne telefone.
Več informacij: ocistimo.si

Ne smetim – dobim

Z režiserjem Miho Tozonom in Vladom Kreslinom so začeli snemati videospot za himno projekta Okna na stežaj. Avtor besedila je Vlado Kreslin, melodijo pa je napisal Miro Tomassini.
V nagradni igri Ne smetim – dobim so Val 202 (RTV Slovenija) in prostovoljci projekta Očistimo Slovenijo že poklonili dve nagradi za ločevanje odpadkov. Pridne ločevalce so iskali v študentskem naselju Rožna dolina v Ljubljani ter v Veržeju v Prlekiji. Nagrajenkama, ki sta pravilno ločili odpadke, so podarili zložljivo kolo Bigfish, ki ga podarja Studio Moderna. Naslednja smetarska zaseda bo v ponedeljek, 13. februarja, nekje na Štajerskem.

14 dni brez plastične vrečke

Začel se je drugi ekoizziv, v katerem se sprašujemo, ali lahko 14 dni zdržimo brez nove plastične vrečke. Tin Vodopivec, Perica Jerković, Marko Potrč, Matjaž Javšnik  ter Edi Pucer so Ekoizziv ignoriram plastične vrečke že sprejeli. Več o ekoizzivih: ocistimo.si

Pozivi k čistilni akciji

V sodelovanju s Studiem Moderna in Zavodom Partizanka so posneli tri šaljive promocijske videe, v katerih k sodelovanju v čistilni akciji pozivajo ambasadorji projekta Očistimo Slovenijo 2012. Rezultate si lahko ogledate na naslednjih povezavah:
Slon in Sadež
Anja Križnik Tomažin in Janez Hočevar – Rifle
Iva Krajnc in Mojca Mavec

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki