V UKC Ljubljana omejitev obiskov zaradi povečanega števila otrok in odraslih z respiratornimi virusnimi obolenji

  • UR
  • torek, 07. februar 2012
(Foto: Grega Žunič)

V UKC Ljubljana strokovnjaki iz Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb opozarjajo na povečano število obolelih otrok in odraslih, ki imajo težave z respiratornimi virusi. Na otroških oddelkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na Pediatrični kliniki zato omejujejo obiske na enega zdravega starša. Poleg tega omejujejo tudi obiske na odraslih oddelkih Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja prav tako na eno zdravo osebo.

Omejitev velja tudi za porodnišnico, kjer so obiski od 15. do 18. ure. Razen partnerja porodnice še vedno niso dovoljeni obiski za druge, ki bi želeli obiskati porodnico. Na Kliničnem oddelku za hematologijo so obiski dovoljeni eni zdravi odrasli osebi. Omejitev velja tudi za enote intenzivne  terapije,  kjer je drugačen  režim obiskov, in sicer so možni petnajstminutni obiski le za eno zdravo osebo med 14. in 15. uro. KO za kardiologijo Interne klinike še naprej ostaja zaprt za obiske.

Zato, da preventivno zaščitijo bolnike tudi po drugih oddelkih UKC Ljubljana pred dodatnim širjenjem virusnih okužb dihal, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pozivajo obiskovalce, naj na drugih oddelkih bolnike obiskujeta največ dve zdravi odrasli osebi med 15. in 17. uro.

Zelo pomembna v preprečevanju okužb je preventiva. Zlasti to velja za dojenčke, mlajše od enega leta, nedonošenčke in otroke ter odrasle, ki imajo kronične bolezni srca ali pljuč. Pri  otrocih je lahko potek bolezni težji in večkrat potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Priporočljivo je paziti na osebno higieno rok. Vse, ki prihajajo na obiske v UKC Ljubljana k svojim sorodnikom, naj bodo zdravi, otroke pa naj raje pustijo doma.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki