Preventivna akcija Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana »Varno in zdravo v naravo«

  • UR
  • ponedeljek, 06. februar 2012
(Foto: Shutterstock)

Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana (ZZV Ljubljana) od 15. februarja ponuja en brezplačen odmerek cepljenja proti klopnemu meningitisu za otroke od dopolnjenega 1. do 16. leta starosti. V akcijo so vključeni vsi otroci, za katere se bodo starši na novo odločili za cepljenje, kot tudi tisti otroci, ki morajo prejeti poživitveni odmerek cepiva.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana bodo od 15. februarja do porabe cepiva ponudili brezplačno cepljenje za otroke z enim odmerkom cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu. Za vsa nadaljnja potrebna cepljenja proti klopnemu meningoencfalitisu za otroke bo znižana cena, to je 27,90 evra.  Sicer  je cena posameznega cepljenja za otroke 31 evrov in za odrasle 32 evrov. Osnovno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je sestavljeno iz treh odmerkov, poživitveni odmerki pa sledijo na tri oziroma pet let.

Iz raziskave, ki so jo opravili v okviru podobne informativne akcije v letu 2009 med več kot 6000 starši na Celjskem, je znano, da se za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu približno četrtina staršev otrok ne odloči zato, ker je cepljenje treba plačati oziroma je zanje cena cepljenja previsoka. Zato pričakujejo, da bo dostopnejša cena cepljenja pripomogla k lažji odločitvi staršev za preventivno cepljenje svojih otrok. Znano je, da imajo lahko bolniki, ki prebolijo klopni meningoencefalitis, hude nevrološke in psihološke posledice. Utrpijo lahko posledice zaradi trajne ohromelosti, prizadetosti sluha in motenj spomina. 

V Ljubljanski zdravstveni regiji je v zadnjih 10-ih letih zbolelo povprečno po 93 prebivalcev na leto, obolevnost je bila skoraj 16 bolnikov na 100.000 prebivalcev na leto. To je nekoliko večja obolevnost, kot je za celo Slovenijo (13/100.000). Najvišjo letno obolevnost za klopnim meningoencefalitisom v zadnjih 10 letih v Ljubljanski regiji pa imajo v upravnih enotah Cerknica, Logatec, Ribnica, Kamnik in Kočevje. V letu 2011 so na ZZV Ljubljana zabeležili 85 bolnikov s klopnim meningoencefalitisom v regiji, kar je manj od desetletnega povprečja, največje število bolnikov v zadnjih desetih letih v ljubljanski regiji pa so zabeležili leta 2006, ko je zbolelo 137 prebivalcev. V obdobju od leta 1989 do 2010 je v Sloveniji zaradi klopnega meningoencefalitisa umrlo 15 oseb.

Zavarujte se pred ugrizi klopov!

Za bivanje v naravi ali vsakdanje aktivnosti v naravi nadalje priporočajo vsem, da se čim bolje zavarujejo pred ugrizi klopov.

  • Svetujejo, da se primerno oblečejo in uporabljajo sredstva z odganjanje mrčesa. Izbiramo oblačila iz gladkega svetlega materiala, ki klopom onemogočijo, da bi se oprijeli. Pokrito naj bo čim več kože (dolge hlače, nogavice, dolgi rokavi).
  • Predele kože, ki niso pokriti z oblačilom večkrat premažemo s sredstvi, ki odganjajo mrčes.
  • Ko se vrnemo domov, temeljito pregledamo kožo celega telesa. Posebno pozornost posvetimo poraščenim delom telesa, kožnim gubam, uhljem, pazduham in dimljam. Pregledamo tudi obleko, predvsem šive na obleki, saj se v njih pogosto skrivajo klopi. Pozorni bodimo nase in na otroke.
  • Najučinkovitejša zaščita pred klopnim meningencefalitisom je preventivno cepljenje. Cepivo je varno in učinkovito. Cepijo se lahko tudi otroci od enega leta naprej. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki se gibljejo v naravi ali bivajo na endemskih območjih, še posebno je priporočljivo za otroke, ki se zaradi šolskih obveznosti zadržujejo v naravi. V rednem programu cepljenja je cepljenje obvezno za vse poklicne skupine, ki so pri delu izpostavljene nevarnosti okužbe. Prav tako je cepljenje obvezno za dijake in študente, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je smiselno za zaščito zdravja.

Vsi zainteresirani bodo lahko cepljenje opravili v ambulanti ZZV Ljubljana od 15. februarja dalje od 8. do 13. ure ter glede na potrebe na določen dan tudi popoldne od 15. do 18. ure.
Za cepljenja se je potrebno naročiti na telefonski številki (01) 586 39 20 (vsak delovni dan od 8. do 11. ure).