»Sparovi utrinki sreče« prinesli nov inkubator in EEG za pomoč nedonošenčkom

  • UR
  • torek, 24. januar 2012

Spar Slovenija je s pomočjo zbranih prispevkov v sklopu dobrodelne akcije »Sparovi utrinki sreče« kupil in predal dve napravi za pomoč prezgodaj rojenim otrokom v skupni vrednosti 50.000 evrov. Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom iz Ljubljane je postalo lastnik novega inkubatorja, Društvo za prezgodaj rojene otroke iz Maribora pa naprave za snemanje električnih potencialov možganov s površinskimi elektrodami (EEG). S tem pomembnim nakupom so kupci skupaj s Sparom omogočili novorojenčkom pogumnejši vstop na njihovo življenjsko pot.

Nedonošenčki pogosto ne tehtajo več kot poldrugi kilogram in vsak njihov začetek je borba za preživetje. Z novimi aparati, ki jih je zanje kupilo podjetje Spar Slovenija, bo njihova začetna življenjska pot odslej svetlejša. Z zbranimi sredstvi, ki so jih prispevali kupci srečk po 1 evro v okviru Sparove Milijonske igre, so Enoti za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov Porodnišnice Ljubljana kupili inkubator, Enoti za intenzivno terapijo otrok na Kliniki za pediatrijo v UKC Mariboru pa EEG aparat. V omenjenih ustanovah se skupaj letno zdravi med 750 in 800 novorojenčkov, večina teh je nedonošenčkov. Oba aparata bosta omogočila uspešnejšo obravnavo, intenzivnejšo nego in zdravljenje večjega števila nedonošenih otrok.

Večina prehitro rojenih otrok na intenzivni negi mora prve dni svojega življenja preživeti v inkubatorju. Ta z ustrezno toploto, vlažnostjo in sterilnostjo posnema dojenčkovo okolje v materinem trebuhu, ki je nujno za otrokovo preživetje. V Ljubljani je nov inkubator prevzela dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., predsednica  Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, ki je povedala: » Nov inkubator bo nadvse olajšal naše delo, ponuja  večjo varnost, hkrati pa boljše uspehe pri zdravljenju novorojenčkov. Gre za izjemno pomemben aparat, ki bo zagotovo pomagal preživeti marsikateremu prezgodnje rojenemu dojenčku.« V novem inkubatorju je trenutno deklica Alina, ki je doslej najmanjša slovenska novorojenka, saj je ob rojstvu tehtala le 405 g.

Dr. Kornhauser Cerarjeva je še dodala, da v Sloveniji število nedonošenih otrok narašča, prav zato je Sparova donacija ključnega pomena za njihovo delovanje. Inkubator je že četrti aparat, s katerim je Spar Slovenija skupaj s kupci omogočil boljše pogoje za zdravljenje nedonošenčkov v porodnišnici Ljubljana. Medtem ko je za pediatrično kliniko v Mariboru naprava za merjenje možganske funkcije (EEG) prvi aparat, ki so ga prejeli v dar s strani podjetja Spar.

Na intenzivnih negah že dolga leta monitorirajo veliko parametrov, od EKG-ja, respiracije, oksigenacije in drugo, manj pozornosti pa posvečajo možganom. Prav slednji so pri novorojenčkih izjemnega pomena, saj lahko zapoznela povratna informacija pomeni tudi trajno poškodbo možganov.

»Naprave za merjenje možganskih funkcij do zdaj v prediatrični kliniki Maribor nismo imeli in nismo mogli izvajati hipotermije oz. terapije pri poškodbi možganov ob rojstvu. Če te terapije ne izvajaš, lahko sledijo težke možganske okvare. Naprava je zelo olajšala naše delo, najmlajšim pa zagotovila bolj kvalitetno oskrbo,« je povedala predsednica Društva za prezgodaj rojene otroke Dušanka Meglič.

S pomočjo CFM monitorja bo tako tudi v mariborski kliniki mogoč takojšnji vpogled v dojenčkove možgane in možganske valove (EEG), kar je edini način za spremljanje dogajanja možganov.  

Igor Mervič, generalni direktor Spar Slovenija, pravi: »S takšnimi dobrodelnimi akcijami Slovenci pokažemo, da premoremo skrb za soljudi in da nam s skupnimi močmi lahko uspejo tudi velike stvari. Med temi je zagotovo pomoč tistim, katerih življenja so najbolj ranljiva.«  


Galerija
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki