Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so skoraj vsi sprejemi urgentni

  • NP
  • ponedeljek, 23. januar 2012
prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.
prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. (Foto: Diana Anđelić)

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je kar 97 odstotkov sprejemov urgentnih. Letno v urgentni ambulanti, ki je organizirana 24 ur dnevno, pregledajo okoli 17.500 bolnikov, od tega pa je več kot 6000 otrok. »V urgentni ambulanti obravnavamo bolnike z različnimi vročinskimi boleznimi, sepso, okužbami sečil, dihal, prebavil, kože in podkožja, kosti in sklepov, bolnike z vnetjem živčevja, oziroma bolnike s sumom na okužbo. Pozimi je več okužb dihal oziroma pljučnic,« pove prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Na omenjeni kliniki so pred dvema letoma prenovili del, kjer sprejemajo otroke, nedavno pa so skromno prenovili tudi del, kjer sprejemajo odrasle. »Izvedli smo obnovitvena dela v osnovnem ambulantnem prostoru ter stranišče preuredili tako, da je dostopno tudi invalidom. Zaradi namestitve termodezinfektorja je bila potrebna obnova elektroinštalacije, tako da se veliko vloženega dela skriva za zidovi in navzven ni vidno,« pove prof. dr. Vera Maraspin Čarman, vodja urgentne ambulante za odrasle bolnike na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Število obiskov v ambulanti iz leta v leto raste, spreminja pa se tudi obravnava bolnikov, pove prof. dr. Vera Maraspin. »Pred leti smo hospitalizirali večino bolnikov z nekaterimi boleznimi, npr. tiste z napredovalimi oblikami lymske borelioze in tiste, ki so okuženi s HIV oziroma imajo AIDS, danes pa zanje praviloma poskrbimo ambulantno. Veliko navodil lahko damo ljudem za nadaljnje zdravljenje doma,« še pove.


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki