32. Maraton treh src: praznik teka, športa, rekreacije in življenja

  • UR
  • četrtek, 19. januar 2012

»Tekmuj sam s seboj – Vsak je zmagovalec«

To so gesla, ki bodo 19. maja 2012 še enkrat povezala udeležence in organizatorje te lepe športne prireditve z mnogimi razsežnostmi. Ljubezen do življenja je prav gotovo ena med njimi. Najstarejša  in najmnožičnejša športno-rekreativna prireditev glede na število stalnih prebivalcev tudi v svoji 32. izvedbi slavi mnoge poti, ki na progah Maratona treh src vodijo k sebi, k ljudem. Prvim 40. Maratonom treh src in ljubezni nasproti.

Bogat in pisan program tekov

Prijave za udeležbo so letos zgodnje, pričele so se  s 3. januarjem 2012, že v prvih dnevih in tednih januarja se je prijavilo 600 tekačev. Do 23. aprila 2012 so možne skupinske predprijave skupine najmanj 10 tekačev, do takrat je cena startnine nižja tudi za posameznike. Zadnji rok prijav bo letos 14. maja 2012 na spletni strani
maraton-radenci.si, prijave pa bodo zbirali tudi v pisarni Športnega društva Radenci v Radencih, Boračeva 37 ter TIC-u  v Radencih.

Tekačem je na spletni strani že na voljo program priprav za teke v Radencih na 42, 21 in 10 km, ki jih je pripravil Borut Podgornik, dolgoletni trener predvsem dolgoprogašev, med drugimi Romana Kejžarja in Helene Javornik, obeh državnih rekorderjev tako v maratonu kot polmaratonu, oba večkratna udeleženca Olimpijskih iger in Svetovnih prvenstev, prav tako večkratna zmagovalca maratonov v Radencih in Ljubljani ter osebni trener mnogih drugih slovenskih tekačev. Uradna pijača 32. Maratona treh src – naravna mineralna voda Radenska Naturelle 0,75 L bo na prodajnih policah doma in po svetu z osnovnimi informacijami obveščala o letošnji prireditvi.

Imena tekov na svoj način komentirajo zahtevnost tekaških prog in prireditev v Radencih na tisto tretjo soboto v maju, letošnjega olimpijskega leta.

Tako bo najdaljša disciplina  MARATON RADENSKA CLASSIC – 42,195 KM, POLMARATON RADENSKA LIGHT – 21,098 KM,  tek RADENSKA NATURELLE – 10 KM; OAZIN TEK – 5,5 KM. 

32. Maraton treh src bodo že zjutraj ob 8.00 uri pričeli pohodniki 22. Pohoda RADENSKA PLUS, ob 9.25 bodo na 32. Maratonu treh src na progi 21,098 km startali paraplegiki, ki so na Maratonih treh src tradicionalni udeleženci in dragi gostje, že tretjič se bodo na progi 5,5 km trudili udeleženci Nordijskega pohoda, v popoldanskem delu prireditve bo ob 15.00 uri še start Humanitarnega teka – v sodelovanju z občino Radenci, ob 16.00 pa še prireditev, ki sodi med vrhunce maratonov treh src – TEK VEVERIČK IN SRČKOV (Tek otrok 2012). Vmes in po tem, se bo telovadilo, plesalo in pelo, pod milim  nebom bo po koncu prireditve še tradicionalni veliki koncert.

Ekipa in ljudje

32. Maraton treh src pripravlja na dan prireditve armada 800 prostovoljcev iz obeh bregov reke Mure, ki jih vodi Predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec, sodelavec Radenske in direktor Sektorja za trženje Radenske d.d. Radenci: »Navkljub krizi sem prepričan, da bomo skupaj s pokrovitelji in prekaljenimi ter srčnimi organizatorji 32. izvedbo Maratona treh src izpeljali na visoki ravni, kot mnoge do sedaj. Želimo si le, da bi bile vremenske razmere naklonjene tekačem in njihovim vrhunskim rezultatom, kot tudi vsem udeležencem tega lepega praznika življenja.

Posebna zahvala in zasluga za dolg pohod skozi zgodovino gre vsem organizatorjem, sponzorjem, lokalnim društvom, občinam in nenazadnje prebivalcem ob progi, kot tudi vsem, ki so v prvih 32 letih maratonov treh src ustvarjali to prireditev in verjeli v gesla, ki nas  združujejo še danes - Tekmuj sam s seboj – Vsak je zmagovalec!«, je o letošnji prireditvi povedal Boštjan Gerlec, Predsednik organizacijskega odbora Maraton treh src, ki skupaj s sodelavci snuje 32. izvedbo maratona v Radencih.

Jutranji start

Start 32. Maratona treh src bo v soboto 19. maja 2012 ob 9.30 uri na tradicionalnem prizorišču pred hotelom Radin Zdravilišča v Radencih, ko bodo startali tekači na kraljevski preizkušnji Maraton Radenska Classic 42 km in Polmaratona Radenska Light na 21 km, deset minut  zatem ob 9.40 bo start tekov na  10 in 5,5 km – Tek Radenska Naturelle na 10 km in Oazin tek na 5,5 km. Na startu 32. Maratona treh src bodo tudi paraplegiki v vozičkih, startali bodo ob 9.25 uri, njihova pot jih bo vodila na 21,098 km. Še pred startom tekov bo zjutraj ob 8.00 uri start še ene množične prireditve maratona treh src – 22. Pohoda Radenska PLUS preko vinorodnih gričev Kapele in dežele Treh src, s tisoči pohodniki od blizu in daleč.

Od 9.00 do 15.00 bo na prizorišču deloval tudi Vrtec Maratona treh src z vzgojiteljicami Vrtca Radenski mehurčki iz Radenec – organizirano varstvo otrok. Bivanje v vrtcu bodo otrokom polepšala palčka Radenske, veveričke, številne slikanice ter igre.

Tisoči se bodo na to tretjo majsko soboto 2012 vrnili na kraj spominov in presežkov življenja, mnogi jih bodo spoznavali na tekih v Radencih morda prvi, prav vsi pa bodo ob koncu tega dne zmagovalci!


Živahno tudi v popoldan in zvečer

Uvod v popoldanski del prireditve bo ob 15.00 uri Humanitarni tek – Tek srca, katerega startnina je namenjena za dober in plemenit namen v Občini Radenci. Na lanskem humanitarnem teku so prizadevni organizatorji iz občine Radenci zbrali 4.571,00 €, ki so jih namenili socialno in zdravstveno ogroženim družinam ter potrebam otrok v osnovnih šolah v občini Radenci. Ob 16.00 uri bo na prizorišču pred hotelom Radin še posebej  množično in prisrčno – Tek veveričk in srčkov. Tek otrok proti njihovim prvim kolajnam v življenju bodo popestrili še otroci Prekmurskega otroškega pevskega zbora pod vodstvom pevovodkinje Lukrecije Marič.

Dan v Radencih se bo tradicionalno zaključil s koncertom pod majskim nebom, v prireditvenem  prostoru pred hotelom Radin ter po vseh Radencih bo poskrbljeno za pisano ponudbo in druženje ob tem prazniku teka.

Ravninska proga v zelenem okolju

Organizatorji si prizadevajo, da bo 32. izvedba Maratona treh src kar najbolj prijazna do tekačev, to bo tekaški praznik in tekma najhitrejših atletov hkrati – s pogostimi okrepčevalnicami, ki jih na progi ne kaže izpuščati, tekači Maraton Radenska Classic 42,198 km bodo progo, ki je uradno izmerjena s strani AIMS (Mednarodne organizacije maratonskih in cestnih tekov), pretekli 2x. Proga je ravninska in omogoča tudi hitrostne rekorde.

Maratonski tek Radenska Classic 42,198 km, ki ga  organizatorji pripravljajo v sodelovanju z Atletsko zvezo Slovenije bo letos štel za Državno prvenstvo Slovenije. Svoje prvenstvo na tekih 32. Maratona treh src bo imela tudi Slovenska vojska. Na startu bodo najboljši tekači in tekačice v državi, kot tudi vrhunski tekači iz tujine. Prireditev bo spremljal bogat in pisan program spremljevalnih prireditev, organizatorji pričakujejo, da se jim bo 19. maja     2012 ponovno pridružilo na tisoče tekačev in udeležencev, posebej še tistih, ki so na progi maratonov in tekov v Radencih spoznavali življenje in sebe v morda najlepši inačici.

Zapore cest in pravočasne prijave (in priprave)

Zaradi zapore cest, ki bodo na progah tekov zaprte uro pred začetkom starta, se bo na pot v Radence treba odpraviti varno in pravočasno (svetujemo: AC Maribor-Lendava, izvoz za Radence – Vučja vas), organizatorji si bodo prizadevali, da bodo udeležencem in obiskovalcem v Radencih zagotovili kar največ parkirnih prostorov in olajšali vstop v prireditveni prostor. Proga polmaratona in maratona poteka preko Mure v sosednjo občino Tišina, ob progi pripravljajo lep sprejem in dodatno popestritev teka.

Pomembno obvestilo za vse udeležence – predprijave so obvezne za vse teke. Zadnji dan za oddajo prijav je do vključno ponedeljka, 14. maja 2012; kasnejših prijav za teke 42 km, 21 km, 10 km in 5,5 km organizatorji ne bodo upoštevali.

Na dan prireditve bodo zbirali prijave samo za Tek otrok 2012 in Humanitarni tek.
Podrobnosti in on-line prijave so na spletni strani maraton-radenci.si in radenska.si. Vsak udeleženec 32. Maratona treh src s plačano startnino prejme okrepčila Radenske na progi in v cilju, spominsko majico 32. MTS, diplomo in praktično darilo. Tekače na 42 km in 21 km čaka še posebno presenečenje.

32. Maraton treh src bo praznik v več pomenih – praznovanje teka, zaljubljenosti v življenje in še mnogih drugih lepih in pomenljivih reči življenja. Velja ga praznovati! 

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki