V UKC Ljubljana letno zdravijo skoraj 7000 onkoloških bolnikov

  • Ur
  • petek, 13. januar 2012
(Foto: Grega Žunič)

Pred dobrodelnim koncertom “Zavezani k skupnemu boju proti raku”, o zdravljenju onkoloških bolnikov v UKC Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana letno obravnavajo skoraj 7000 onkoloških bolnikov, pri čemer izvajajo diagnostiko vseh rakavih obolenj. “Edini smo specializirani za zdravljenje krvnega raka (levkemije, maligni limfom), očesnega raka in raka pri otrocih,” je na današnji okrogli mizi uvodoma poudarila prof. dr. Brigita Drnovšek Olup, strokovna direktorica UKC Ljubljana.

Okroglo mizo so organizirali pred dobrodelnim koncertom, ki bo prihodnjo soboto, 21. Januarja 2012 ob 20. uri v veliki dvorani slovenske filharmonije, namenjen pa je nakupu robotskega sistema za pripravo zdravil za parenteralno aplikacijo v UKC Ljubljana. “Z omenjenim robotskim sistemom bomo v UKC Ljubljana lahko natančneje, varneje in bolj racionalno pripravljali zdravila, kar je ključnega pomena predvsem za onkološke bolnike,” je o tem povedala asist. mag. Andreja Čufar, vodja Lekarne UKC Ljubljana.

Kot so povedali govorci na današnji okrogli mizi – sodelovali so strokovnjaki iz vseh področij, kjer zdravimo raka – v UKC Ljubljana delujejo tudi specialistične ambulante, ki so namenjene le obravnavi rakavih bolnikov. Na področju zdravljenja so v zadnjih letih uvedli številne izboljšave, tako so npr. na področju urogenitalnega trakta pričeli z izvajanjem laparoskopskih radikalnih prostektomij, na področju želodčnega in kolerektalnega raka pa smo uvedli minimalno invazivne metode v zdravljenju.

O izboljšavah so sogovorniki spregovorili vsak za svoje področje, vsi pa so poudarili, da bi izboljšana priprava zdravil za parenteralno aplikacijo v UKC Ljubljana, pomenila pomemben doprinos, saj bi zagotovila precej hitrejšo pripravo zdravil za posameznega bolnika in zagotovila najvišje strokovne standarde. “Bolniki, ki imajo zaradi narave svoje bolezni ali zaradi terapije, ki jo prejemajo, prizadet imunski sistem, so posebej občutljiva skupina. Taki so na primer bolniki z rakom. Pri njih lahko tudi »nenevarne« bakterije povzročijo življenje ogrožajoče infekcije. Infekcije, ki se razvijejo v krvnem obtoku bolnika, so v veliki večini primerov smrtne,« je denimo dejal prof. dr. Borut Štabuc, predstojnik KO za gastroenterologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

Z aseptičnim postopkom priprave zdravil, kar bo omogočil robotski sistem, se zmanjša tveganje, da bi skupaj z zdravilom v bolnikovo telo vnesli tudi mikroorganizme, ki lahko povzročijo infekcijo. Stopnja infekcij, povzročenih z uporabo venskega katetra, je eden izmed kazalnikov kakovosti bolnišnice. V svetovnem merilu je število seps ob uporabi centralnega venskega katetra 1,65 na 1000 katetrskih dni. Na intenzivnih enotah UKC Ljubljana ocenjujejo, da je takih dogodkov okoli 2 na 1000 katetrskih dni. Robotski sistem pripravlja zdravila v zaprtem sistemu v aseptičnih pogojih, sodoben informacijski sistem pa preprečuje napake pri pripravi zdravila in zagotavlja dosledno in nedvoumno označevanje vsakega pripravljenega zdravila za posameznega bolnika. Tako se zmanjša tudi možnost napak zaradi zamenjav.

Kapaciteta robota je 60 vial na uro, medtem ko  ročna priprava zahteva najmanj pet minut za posamezen pripravek. »Nabava robota zato pomeni bistveno izboljšanje varnosti za bolnike in zagotavlja pripravo zdravil skladno z najvišjimi strokovnimi standardi. Obenem pa bomo z uporabo robota dosegli tudi pomemben prihranek časa negovalnega osebja,« poudarja asist. mag. Andreja Čufar.

V UKC Ljubljana sicer letno pripravijo preko en milijon zdravil. Gre za zdravila, ki jih bolniki prejemajo v žilo (ali druga tkiva ali telesne tekočine). V tovarni so ta zdravila pripravljena v obliki praška ali koncentrirane raztopine, zato jih je treba pred dajanjem bolniku – aplikacijo zdravila – pripraviti: raztopiti ali razredčiti. Tako kot samo izdelovanje zdravila, mora tudi priprava potekati v čistih prostorih, to je v prostorih, v katerih se zrak filtrira preko mikrobioloških filtrov, da se odstranijo delci in mikroorganizmi.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki