20 000 litrov Alpskega mleka za pomoč žrtvam nasilja

  • ur
  • sreda, 11. januar 2012

Nasilje nad ženskami in otroci je resen družbeni problem globalnih razsežnosti. Po ocenah nevladnih organizacij samo v Sloveniji vsako leto prizadene okoli 200 000 žensk in otrok. Gre za bolečo in tragično temo, ki so ji v Ljubljanskih mlekarnah v okviru svojega delovanja na humanitarnem področju namenili posebno pozornost. Na današnjem podpisu donatorskih pogodb so se obvezali, da bodo varnim hišam, materinskim domovom in drugim sorodnim organizacijam iz vse Slovenije namenili 20 000 litrov Alpskega mleka, z željo, da bi pomagali ženskam in otrokom, žrtvam različnih oblik nasilja, da se s pomočjo teh ustanov odmaknejo iz trpečega vsakdana.

Nasilje, večinoma pri moških, pogosto izbruhne kot želja po nadzoru nad drugo osebo, ki ga povzročitelj nasilja učinkovito vzdržuje z uporabo fizičnega, psihičnega, spolnega in ekonomskega nasilja. Slovenija tako kot mnoge druge države ne vodi posebne statistike, ki bi lahko natančno pokazala, kako razširjeno je nasilje nad ženskami, a po ocenah nekaterih društev, ki se ukvarjajo s to problematiko, je nasilje prisotno v vsaki peti družini v Sloveniji. Ženske in otroci, ki doživljajo nasilje, se iz takšne nasilne situacije težko izvijejo. A nekateri izmed njih vendarle poiščejo izhod in takrat se lahko zatečejo v varne hiše, materinske domovi, krizne centre in druge ustanove. Z željo, da bi jim pri umiku pomagale tudi Ljubljanske mlekarne, so se v okviru svojega delovanja na humanitarnem področju odločile, da nadaljujejo z večletnimi donacijami Alpskega mleka tem ustanovam.

Danes so v ta namen organizirale podpis donatorskih pogodb in v goste povabile predstavnike materinskih domov, varnih hiš in kriznih centrov iz vse Slovenije ter predsednico sekcije teh ustanov pri Socialni zbornici Slovenije.

Direktorica Korporativnega komuniciranja Renata Lovrak je ob tej priložnosti povedala: »Nasilje nad ženskami in otroci je prisotno povsod po svetu, žrtve nasilja prihajajo iz različnih družbenih slojev, prav tako povzročitelji nasilja. Zgodbe, ki jih pripovedujejo žrtve so zaznamovane z bolečino, strahom, osuplostjo in občutkom brezizhodnosti. In v Ljubljanskih mlekarnah se zavedamo, da so takšni težki trenutki  stvarnost, ki obstaja tukaj in sedaj. Zato ustanovam, ki pomagajo žrtvam nasilja že več let darujemo Alpsko mleko. Z današnjim podpisom donatorskih pogodb smo se zavezali, da jim bomo tudi v tem letu namenili 20 000 litrov Alpskega mleka. Verjamemo, da vsaj delno pripomoremo na stotinam žensk in otrok, ki so žrtve različnih oblik nasilja, da se s pomočjo teh ustanov odmaknejo iz nasilnega vsakdana in hkrati prispevamo k ozaveščanju javnosti o tej pereči problematiki.«

Predsednica Sekcije za varne hiše, materinske domove in druge sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije, Suzi Kvas, se je ob tej priložnosti, v imenu vseh članic sekcije, Ljubljanskih mlekarnam iskreno zahvalila za izkazano pomoč: »Zadovoljni smo, da se podjetja spomnijo na nas in predvsem na mamice in otroke, ki pri nas poiščejo zavetje. Podjetja v Sloveniji so vedno bolj družbeno odgovorna in tistim, ki so v stiski, pomagajo na različne načine. Ljubljanskim mlekarnam se zahvaljujemo, da našim uporabnicam in otrokom pomagajo živeti zdravo. To je še posebno pomembno sedaj, v času krize, ko čutimo pomanjkanje zaradi zmanjševanja sredstev občin in tudi ostalih sofinancerjev. Kakršna koli donacija je izjemno pomembna, da lahko naše uporabnice pri nas preživljajo kakovostne dni.«

Zgodba …
Razjezil se je. In me udaril. Razjezil se je. Čisto enostavno. In me udaril. S tako silo, da sem zletela čez kuhinjo. Udarila sem v korito in padla. Nič nisem čutila, samo šok. In v glavi se mi je vrtelo. Nekaj časa sploh nisem vedela, kje sem, s kom sem, kako, da sem se znašla na tleh. Potem sem zagledala njegova stopala, pa njegove noge, ki so s tlemi naredile trikotnik. Zdelo se mi je, da je nekje visoko nad mano. Zelo visoko. Morala sem se usločiti, da sem ga videla. Potem se je sklonil in se mi približal.
Vse v redu?
Njegov obraz, njegove oči so mi šle po celem obrazu, vsak milimeter, vsak kotiček. Gledale, iskale. Gledale, če se mi kaj pozna, gledale, če mi teče kri. Skrbelo ga je. Njegov obraz je bil ena sama skrb in ljubezen. Prestrašen je bil. Moje oči je preskočil. Prijel me je za glavo in me pogledal po obeh straneh.
Padla si, je rekel.
(Roddy Doyle, Ženska, ki se je zaletela v vrata)

… in nekaj dejstev za konec
  • nasilje se dogaja predvsem v zaprtih, zasebnih prostorih, ki bi morali biti varni,
  • povzročitelji nasilja nad ženskami v družini so predvsem moški.
  • v povprečju doživljajo ženske nasilje 5 let, preden poiščejo pomoč,
  • v polovici gospodinjstev, v katerih prihaja do nasilja v družini, živijo otroci, stari manj kot 16 let,
  • ženske imajo zaradi nasilja, ki ga doživljajo, pogoste težave s psihosocialnim stanjem ali psihičnim zdravjem.Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki