Bolj smo pozimi telesno dejavni, manj bomo prehlajeni

  • NP
  • torek, 10. januar 2012
(Foto: Dreamstime)

Bolj ko smo telesno dejavni in boljša ko je naša telesna pripravljenost, manjša je verjetnost, da bomo pozimi zboleli za prehladom, so ugotovili ameriški raziskovalci z Državne univerze Appalachian in Univerze v Novi Karolini. Trimesečno raziskavo, ki je bila objavljena v reviji British Journal of Sports Medicine, so opravili jeseni in pozimi, zajemala pa je 1002 osebi.

Osebe so najprej pregledali in jih izprašali o njihovem življenjskem slogu (pogostnost gibanja, prehranjevanje). Naslednje tri mesece so pri njih spremljali morebitne simptome prehlada in njihovo izrazitost. Raziskava je pokazala, da so bili tisti, ki so se gibali po pet ali več dni v tednu, povsem zdravi skoraj polovico več dni (43 %) kot tisti, ki so se gibali le po en dan v tednu ali še to ne. Pokazalo se je še, da so bili simptomi prehlada pri najbolj dejavnih manj izraziti.

Z gibanjem, so ugotovili raziskovalci, lahko zmanjšamo incidenco prehlada za 18 do 67 odstotkov. Ena od domnev pravi, da je razlog za to dejstvo, da imajo ljudje, ki se več gibljejo, nižjo raven stresnih hormonov v krvi. Ti naj bi bili namreč povezani s slabšim imunskim odzivom.

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki