V ljubljanski porodnišnici na prvi dan v letu sami fantje

  • nedelja, 01. januar 2012
Le en novorojenček v letu je deležen tudi naziva Prvi novorojenček Porodnišnice Ljubljana. Letos je ta čast pripadla dečku Marku, ki se je rodil mamici Tini in očku Mihi iz Ribnice.
Le en novorojenček v letu je deležen tudi naziva Prvi novorojenček Porodnišnice Ljubljana. Letos je ta čast pripadla dečku Marku, ki se je rodil mamici Tini in očku Mihi iz Ribnice.

Prvorojeni Mark že od prvega dne med varnimi potniki

Vsako novo leto je v Porodnišnici Ljubljana poseben dan: vsi z nestrpnostjo pričakujejo, kdo bo tisti, ki bo prvi privekal na svet v novem letu. To je danes uspelo malemu Marku. Ob tej priložnosti so Mark  ter njegova mamica Tina in očka Miha doživeli še posebno presenečenje: dobri možje so ob pomoči Baby Centra malemu Marku prinesli prav darilo, ki bo zagotavljalo varna in prijetna potovanja malčka že od prvega dne, simbolična darila pa je družina prejela tudi od Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Porodnišnice Ljubljana in od Mestne občine Ljubljana.

Le en novorojenček v letu je deležen tudi naziva Prvi novorojenček Porodnišnice Ljubljana. Letos je ta čast pripadla dečku Marku, ki se je rodil mamici Tini in očku Mihi iz Ribnice. V trenutkih, ko se ves svet veseli prihoda novega leta, je mamica Tina ob pomoči skrbnega osebja Porodnišnice Ljubljana le štiri minute čez polnoč rodila 3140 g in 51 cm velikega fantka. Novoletni prazniki bodo torej od letos dalje pri Lušinovih tudi rojstnodnevno obarvani.

V ljubljanski porodnišnici se je do 13. ure današnjega dne (1. januar 2012) rodilo 6 otrok, med katerimi so bili vsi dečki. Nadzorna zdravnica Nataša Tul Mandič, dr. med., je povedala, da so v Porodnišnici Ljubljana od 1. januarja 2011 do 29. decembra 2011 imeli 6420 porodov. Rodilo se je 3409 dečkov (51,6 %) in 3200 deklic (48,4 %).

»Prvi so vedno nekaj posebnega. Prvi otrok, njegov prvi nasmeh, prvi koraki. A prav vsak otrok si zasluži, da svet spoznava iz varnega objema - poleg objema staršev je pomemben objem tudi, ko se poda na pot: v vozičku, avtosedežu ali sedežni školjki (lupinici). Verjamem, da bo Britax Römerjev sistem potovalnih mojstrovin, ki imajo odlične rezultate tudi pri testiranjih (npr. ADAC test), staršem malega Marka odgnal marsikatero skrb za varnost, fant pa bo tako naš planet spoznaval z najboljših možnih razglednih točk,« je ob predaji darila povedal Jure Tomc, direktor Baby Centra, ki je letos pripravilo posebno presenečenje za prvega novorojenčka v Porodnišnici Ljubljana, vse ostale bodoče in novopečene mamice pa obdaril s prijetnim presenečenem v teh prazničnih dneh.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki