Ob evropskem dnevu astme

  • UR
  • ponedeljek, 12. december 2011

Bronhialna astma ali naduha je ena izmed najpogostejših kroničnih bolezni dihal, pri kateri se ponavljajo napadi težkega dihanja, spremljani z značilnim piskanjem, ki so si po jakosti različni. Čeprav se bolezen pogosto začne v otroštvu, se lahko pojavi tudi v kateri koli starosti. Z leti se bolezen lahko izboljša, izzveni v dobi pubertete, ali celo izgine. Za astmo boleha približno 5 odstotkov svetovnega prebivalstva, vendar je pogostnost pri otrocih do 30 odstotkov.

Uroš Krivec, dr. med., vodja Službe za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana, je dejal, da » je astma najpogostejša kronična bolezen v otroštvu. Po rezultatih anketne raziskave z leta 2000 ima v Sloveniji približno 14 odstotkov šolskih otrok astmo. Zaradi oblike raziskave je verjetno, da je navedena vrednost nekoliko precenjena. Vendar to pomeni, da imajo astmo v povprečju skoraj trije otroci v vsakem razredu. Astme ne moremo povsem pozdraviti, vendar jo lahko uspešno nadzorujemo s spremembami v bivalnem okolju in ustreznim zdravljenjem. Cilj zdravljenja je popoln nadzor nad boleznijo in odsotnost kakršnekoli oviranosti otroka zaradi bolezni. Takšen cilj je z ustreznim zdravljenjem dosegljiv.«

Prim. mag. Matjaž Turel, dr. med., s Centra za pljučne bolezni in alergije Interne klinike UKC Ljubljana, je povedal: »Bolnik, zlasti v odrasli dobi, ki dobi napad astme, težko diha, sope, ima plitek vdih, občutek stisnjenosti v prsih in močno kašlja ob stiku z alergeni, mrzlim zrakom, po telovadbi, ob drugih naporih, ali ob intenzivnih čustvih. Zdravila, ki bi odpravilo astmo, kot rečeno ni, simptome pa se blaži z različnimi tabletami, z inhalacijo, predvsem pa pomaga sprememba življenjskega stila. V naši ambulanti dnevno zdravimo in spremljamo veliko bolnikov z astmo, na oddelku pa zdravimo samo tiste s hudimi poslabšanji. Na srečo je takih v zadnjih letih vse manj, saj so na voljo učinkovita zdravila, ki ob rednem jemanju najhujša poslabšanja preprečujejo .”

Večinoma diagnozo postavi osebni zdravnik, na osnovi tipičnih simptomov in znakov. Astma lahko nastane, ko zunanjih dejavnikov ne moremo ugotoviti, ali pa, ko vzroki nastanejo zaradi alergij. Čeprav ima večina astmatičnih bolnikov pozitivne alergijske teste, alergija ni nujno vzrok za bolezenske simptome. Najpogostejši alergeni, ki lahko povzročajo astmo, so pelodi (ki povzročajo tudi seneni nahod), hišni prah, živalske dlake in perje, tobačni dim, napadi pa se pojavijo tudi zaradi mrzlega zraka, alergije na hrano ali zdravila, stresa.

Napadi astme se lahko med seboj zelo razlikujejo in lahko trajajo od ene ure pa do celega dneva in postanejo nevarni, če je dihanje zelo oteženo. Pri hudih napadih se lahko bolnik poti, ima pospešen srčni utrip, ne more ležati ali zaspati. Zelo hudi napadi so lahko tudi smrtni, saj nizka vrednost kisika v krvi povzroči cianozo (pomodrelost) obraza, zlasti ustnic, koža pa pobledi in je lepljiva. Za astmo ni zdravila, napade pa je v veliki meri mogoče preprečiti z odstranjevanjem specifičnih vzrokov, ki jih lahko ugotovimo s testi. Zdravljenje je uspešno s profilaktičnimi zdravili, ki jih je treba jemati večkrat na dan, po navadi z inhalatorjem. Ob napadu je potrebno sprostiti in razširiti dihalne poti.
Na pomen javnozdravstvenega problema astme v letošnjem letu opozarja tudi Evropska komisija. Ministri za zdravje držav povezave so potrdili sklep o dejavnostih preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja kroničnih bolezni dihal pri otrocih. V teh aktivnostih so aktivno sodelovali tudi strokovnjaki iz Slovenije.