Z zeljem do zdravja

  • TK
  • petek, 09. december 2011
(Foto: Jupiterimages)

Smo sredi zime, ki je čas prehladov ter gripe, pa tudi kislega in svežega zelja, ki nas nasiti, ščiti in pozdravi, saj premore številne blagodejne učinke. Vsakodnevno uživanje kislega zelja krepi imunski sistem, saj vsebuje obilo vitamina C ter drugih hranilnih in zdravilnih snovi. Besedila iz časov starega Rima govorijo o zdravilnem učinku zelja, katerega liste so priporočali za zdravljenje ran, poškodb in razjed.

Zdaj je znano, da zelje preprečuje skorbut, zdravi razjedo na želodcu in dvanajstniku, pomaga pri kroničnem zaprtju, deluje antiseptično, krepi imunski sistem, pomaga pri revmi in ranah zaradi razširjenih ven na nogah ter pri zdravljenju pljučnih bolezni, artritisa in slabokrvnosti.

Vsi, ki jih mučijo prebavne motnje ali razjeda na prebavilih, bi morali v svoj jedilnik vključiti sok iz svežega zelja, ki ga ni težko pripraviti, sploh če imate sokovnik. Pripraviti ga je treba tik pred uživanjem in ga daljši čas vsak dan piti na tešče. Sok lahko začinite z malce soli in jogurta, čeprav tudi brez tega ni neprijetnega okusa. Zelje se uveljavlja tudi kot okrasna rastlina; če imate spretne roke, ga lahko izkoristite za ustvarjanje zanimivih skulptur.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki