Nobelovec za medicino na obisku v Sloveniji

profesor Harald zur Hausen
profesor Harald zur Hausen (Foto: Diana Anđelić)

Te dni se je v Sloveniji mudil ugledni profesor Harald zur Hausen, Nobelov nagrajenec za medicino, ki so ga s tem najvišjim priznanjem nagradili leta 2008, in sicer za njegovo odkritje povezave med okužbo s človeškimi virusi papiloma (HPV) in nastankom raka na materničnem vratu.

Ob tej priložnosti so mu na slovesni seji senata Univerze v Ljubljani za njegovo več kot petdesetletno znanstveno-raziskovalno delo podelili častni doktorat, že osemnajsti. po vrsti, slovenski znanstveni skupnosti pa je izkazal veliko čast, da je prišel na podelitev in ga osebno sprejel. Poleg tega se je udeležil 42. Plečnikovega memoriala z mednarodnim simpozijem, na katerem je imel uvodno predavanje z naslovom Okužbe, ki povzročajo raka.

Harald zur Hausen je pionir moderne virologije in dolga leta tudi eden od vodilnih strokovnjakov na tem področju. Leta 1976  je kot prvi postavil hipotezo o povezavi med okužbo s človeškimi virusi papiloma (HPV) in nastankom raka na materničnem vratu, kar je s poznejšimi raziskavami tudi dokazal. Zur Hausen je namreč prejel polovico Nobelove nagrade za uspešno izolacijo in opredelitev dveh najpogostejših povzročiteljev te bolezni, HPV tipa 16 in 18, za odkritje patogenetskega mehanizma virusno pogojenega raka in za sodelovanje pri razvoju cepiva proti tej bolezni. Do nedavnega je bil tudi glavni urednik znanstvene revije International Journal of Cancer.

Med obiskom v Sloveniji si je ugledni profesor vzel nekaj časa tudi za pogovor za našo revijo. Obsežen intervju objavljamo v januarski številki Vive. Ne zamudite!

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki