Svetovni dan boja proti AIDSU

  • UR
  • ponedeljek, 28. november 2011
(Foto: Jupiterimages)

 Strokovnjaki s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana pred svetovnim dnevom boja proti AIDSU, ki je 1. decembra, opozarjajo, da je HIV/AIDS ena od najbolj smrtonosnih epidemij sodobnega časa. To je obolenje, in sicer sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti. Bolezen povzroči HIV, virus človeške imunske pomanjkljivosti, ki napade in uniči določene bele krvničke, pomembne za odpornost proti nalezljivim boleznim in nekaterim rakavim obolenjem. Ob 30. Letnici pojava bolezni in ob 25. Obletnici prvih primerov pri nas lahko ugotovimo, da smo pri zdravljenju zelo uspešni.

Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL pove,: » da je HIV/AIDS še vedno neozdravljiva bolezen. Mine lahko kar nekaj tednov od časa, ko se je posameznik izpostavil okužbi, pa do pojava prvih simptomov in znakov okužbe s HIV. Bolniki imajo velikokrat vročino, lahko se potijo, bolijo jih mišice, težave imajo pri požiranju, imajo povečane bezgavke. Takšni bolniki pogosto navajajo, da se slabo počutijo, imajo drisko, lahko pa se pojavijo rdečkasti izpuščaji, opazijo lahko tudi majhne ranice na koži, v ustih ali zadnjiku. V 2 do 4 tednih večina težav mine. Okuženi je lahko celo nadaljnjih nekaj let popolnoma brez težav. Vendar pa pri nezdravljenih bolnikih imunski sistem postopoma propada, zato vse pogosteje prihaja do okužb in drugih obolenj, ki jih zdravi ljudje lažje prebolijo, ali pa se pri njih sploh ne razvijejo.«

Do okužbe lahko pride zaradi nezaščitenih spolnih odnosov z okuženo osebo, zgodi se, da nekdo prejme okuženo kri, ali krvne pripravke.  Okužimo se lahko s krvjo zaradi onesnaženih igel, ali drugih instrumentov, s katerimi kožo prebadamo. Okuži se lahko otrok pred ali med porodom, ali če okužena mati doji, tudi z okuženim materinim mlekom.

»Pred AIDSOM se lahko osebe zavarujejo tako, da imajo varne spolne odnose, najbolj priporočljiva pri nestalnih partnerjih pa je uporaba kondoma. Ljudje, ki si injicirajo prepovedane droge, naj pazijo, da vedno uporabijo čisti pribor. Previdnost je potrebna tudi, če bi si radi prebodli uhlje, ali druge dele telesa, pri  tetoviranju ali akupunkturi, saj morajo biti instrumenti sterilizirani,« je še dodal prof. dr. Tomažič.

Z zgodnjim odkrivanjem okužbe in ustreznim zdravljenjem se imunski sistem obnovi in lahko dolgoročno ohranjamo njegovo zadovoljivo delovanje, kar seveda omogoča okuženim bolj kakovostno in tudi daljše življenje. Žal pa farmacevtska industrija še vedno ni odkrila zdravil, s katerimi bi lahko pozdravili okužbo s HIV ali AIDS.
Tudi cepiva, s katerim bi lahko preprečili nove okužbe s HIV, ali upočasnili razvoj bolezni, nimamo. Odkritje učinkovitega cepiva se odmika v prihodnost. Stigma, diskriminacija in strah okuženih so še vedno odraz družbenega nesprejemanja bolezni. Ko se enkrat okužimo,  okužbe ni več mogoče pozdraviti, jemati je treba zdravila do konca življenja, saj nas tudi bolezen spremlja vse življenje. Okužba z virusom HIV je v razvitih državah postala kronično obolenje, ki ga je z discipliniranim jemanjem zdravil in rednimi kontrolami pri specialistih mogoče obvladovati.

V zadnjih letih se je v Sloveniji bistveno povečalo število novoodkritih okužb s HIV in bolnikov z AIDSOM. Letno pri nas odkrijemo med 40 in 50 oseb, letos bo najverjetneje število okuženih naraslo na blizu 60. Spremljamo 380 oseb s HIV/AIDS in tudi zdravimo 380 bolnikov. V zadnjih letih se število na novo okuženih zaskrbljujoče povečuje. Najbolj ranljiva in rizična skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Okužba se širi predvsem zato, ker je popustil strah pred umiranjem.

Prav zato strokovnjaki s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL priporočajo redna testiranja, če ima oseba pogosto tvegane spolne odnose, menjava številne partnerje in ima spolne odnose pod vplivom alkohola ali drog.

Testirate se lahko pri osebnem zdravniku, ki naroči brezplačno testiranje na okužbo s HIV.
Brezplačno anonimno testiranje pa je omogočeno tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, Japljeva ulica 2, vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki