Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Izkušnja bližnje smrti zgolj plod poigravanja zavesti

Doživljanje bližnje smrti naj bi bila posledica spremembe možganskih funkcij, pravijo britanski raziskovalci, ki so analizirali obstoječe raziskave s tega področja. V sklepu so zapisali, da ljudje izkušnjo bližnje smrti doživijo le v glavi. Kot piše v reviji Trends in Cognitive Science, psihologi z Univerze v Edinburghu in Univerze v Cambridgeu menijo, da je izkušnja svetlobe na koncu predora, zunajtelesna izkušnja ali srečanja s preminulimi sorodniki le plod igre zavesti in ne uvid v življenje po smrti.
Tovrstno doživljanje lahko znanstveno pojasnijo s spremembami v delovanju možganov. "Naši možgani so nas sposobni zelo uspešno zavajati," pravi znanstvenica Caroline Watt. Izkušnja bližnje smrti naj bi bila le posledica osmišljanja neobičajnih doživetij med travmatskimi izkušnjami. Številni ljudje, ki imajo za seboj izkušnjo bližnje smrti, namreč sploh niso bili smrtno ogroženi, pač pa so samo mislili, da so, so ugotovili raziskovalci.

Ena od najpogostejših izkušenj – zavest o lastni smrti – lahko nastopi tudi v drugih okoliščinah (travma, napredovali stadiji tifusa, multipla skleroza), imenuje pa se sindrom Cotard. Izkušnjo lebdenja in luči na koncu predora je po mnenju znanstvenikov mogoče doseči tudi umetno, s spodbujanjem posameznih možganskih centrov oziroma s prekinitvijo dotoka krvi v oko. Takšne izkušnje poznajo tudi piloti, ki letijo pod delovanjem močnih centrifugalnih sil.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

smrt , zavest , raziskava , možgani

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.