Z novo direktivo Sveta EU beljenje zob pod zobozdravniškim nadzorom

  • UR
  • sobota, 19. november 2011
(Foto: Jupiterimages)

Izdelki, ki vsebujejo med 0,1 in šest odstotki vodikovega peroksida, ne smejo biti dostopni v prosti prodaji, narekuje direktiva Sveta Evropske unije, ki so jo sprejeli konec septembra. Vse države članice EU bomo morale direktivo v svoje zakonodaje prenesti v roku enega leta.

Po novem je za takšno beljenje zob potreben klinični pregled pri zobozdravniku, na katerem zobozdravnik preveri zdravstveno stanje pacienta ter ugotovi, ali bo beljenje učinkovito in ali bi lahko povzročilo stranske učinke.

Zobozdravnik mora opraviti tudi prvo beljenje. Direktiva prav tako prepoveduje uporabo sredstev za beljenje pri osebah, mlajših od 18 let. Po mnenju stomatologov ta direktiva zmanjšuje neželena tveganja, kot so občutljivost zob, poškodbe zob in obzobnih tkiv ali izdelkov, vgrajenih v ustno votlino.

Nova direktiva še vedno prepoveduje beljenje zob s snovmi, v katerih je več kot šest odstotkov peroksida, prav tako pa je še vedno dovoljena domača uporaba tistih izdelkov za beljenje, ki vsebujejo manj kot 0,1 odstotka vodikovega peroksida.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki