Igra na srečo za srečno in zdravo otroštvo prezgodaj rojenih otrok

  • UR
  • četrtek, 17. november 2011
(Foto: Jupiterimages)

»Sparovi utrinki sreče«

Spar Slovenija že četrto leto zapored zbira prispevke za nakup dveh naprav v skupni vrednosti 50.000 evrov, ki sta ključnega pomena za preživetje prezgodaj rojenih otrok. Inkubator in EEG aparat bosta ob koncu igre na srečo »Sparovi utrinki sreče« prejela Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom iz Ljubljane in Društvo za prezgodaj rojene otroke iz Maribora. Vsi kupci skupaj s Sparom Slovenija bodo tako z nakupom srečke do 13. decembra malim junakom omogočili, da si pogumno utrejo začetno življenjsko pot in zaživijo zdravo otroštvo.

V Sloveniji iz leta v leto narašča število prezgodnjih porodov in s tem tudi število nedonošenčkov – novorojenčkov, ki so rojeni pred 37. tednom nosečnosti. Na Enoti za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov Porodnišnice Ljubljana vsako leto tako zdravijo več kot 600 novorojenčkov, večina teh je nedonošenčkov in kar petina od njih ob rojstvu tehta manj kot poldrugi kilogram. S podobnimi težavami se srečujejo tudi v Enoti za intenzivno terapijo otrok na Kliniki za pediatrijo v UKC Mariboru, kjer letno zdravijo 150 do 200 novorojenčkov, od tega je okrog 80 nedonošenčkov. Zaradi prezgodnjega rojstva potrebujejo optimalne pogoje za preživetje v najzgodnejšem, rizičnem obdobju, ko so njihove  sposobnosti za življenje okrnjene. Spar Slovenija tako ob svojih večjih obletnicah zbira sredstva s prodajo srečk v Milijonski igri in bo skupaj s kupci ljubljanskim prezgodaj rojenim otrokom omogočil že četrti aparat, inkubator. Vsem nedonošenčkom, ki se zdravijo v Mariboru, pa bo tokrat prvič podaril življenjsko pomemben aparat, in sicer napravo za merjenje možganske funkcije (EEG).

V družbi Spar Slovenija v uspeh akcije »Sparovi utrinki sreče« močno verjamejo, Igor Mervič, generalni direktor Spar Slovenija, dodaja: »Igro na srečo v humanitarne namene smo zelo uspešno izvedli že ob naši 10. in 15. obletnici, zato verjamemo, da se bodo kupci odzvali tudi tokrat. Z nenehnimi dobrodelnimi aktivnostmi namreč dokazujemo, da kot podjetje lahko združimo moči vseh in zberemo sredstva za nakup najbolj potrebnih aparatov za naše najmlajše. Tako bo dobrodelna nota naših akcij tudi v prihodnje ostala ena od ključnih smernic naše družbe.«

Vsi kupci z nakupom srečke prispevajo v denarni sklad za nakup obeh aparatov, od vseh 200.000 srečk pa vsaka druga prinaša tudi praktične nagrade. Med glavnimi nagradami je kar 20 prenosnih računalnikov, 20 kavnih avtomatov, 20 plazma televizorjev, 20 tabličnih računalnikov in 20 darilnih kartic Spar z vrednostjo 200 evrov. Poleg možnosti dobitka privlačne nagrade kupci z le 1 evrom za srečko prezgodaj rojenim otrokom in njihovim staršem omogočijo upanje na srečno, predvsem pa zdravo otroštvo.

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki