Cepljenje proti HPV tudi za dečke

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni CDC je pred nekaj dnevi priporočilo za rutinsko cepljenje spolno prenosljivimi virusi HPV razširilo tudi na dečke, stare od 11 do 12 let. Doslej so cepljenje priporočali samo za deklice, čeprav so v nekaterih državah dečke in mladeniče že cepili, v smiselnost cepljenja dečkov pa so prepričani tudi slovenski strokovnjaki.

Glavna korist cepljenja dečkov je zajezitev širjenja virusov HPV, ki poleg raka materničnega vratu povzročajo tudi nekatere druge vrste raka, kot so denimo rak grla, rak zunanjega spolovila in rak anusa, poleg tega pa tudi genitalne bradavice. Več kot polovica moških se prej ali slej okuži s HPV, okužba pa najpogosteje izzveni, ne da bi povzročila težave.

Zdravstveni delavci že od leta 2006 skušajo prepričati starše, naj dajo cepiti svoje hčerke proti HPV, vseeno pa še naprej mnogi dvomijo o varnosti cepiva. Največ polemik sproža to, da so virusi HPV spolno prenosljivi. Mnogi starši ne želijo razmišljati o tem, da bodo njihove hčere nekega dne imele spolne odnose, veliko je tudi tistih, ki se bojijo, da cepivo utegne spodbuditi tvegano obnašanje in prezgodnji vstop v spolno življenje. Toda pri odločitvi o cepljenju je bolje imeti v mislih, da gre za preprečevanje raka, sporočajo strokovnjaki, ne pa za moralno vprašanje. Nova raziskava povrhu kaže na povezavo med HPV in srčnimi boleznimi, vodilnim vzrokom smrti, kar je dodaten argument več v prid cepljenja.Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki