V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • četrtek, 03. november 2011

Viva 216/november

V novi Vivi preberite:

Kako brati izvide brisa po novem

Kaj pomenijo nekateri novi, posodobljeni izvidi citoloških brisov materničnega vratu in katere so nove indikacije za triažni test HPV? Odvzem in pregled celic v brisu materničnega vratu, ki ga ženske še zdaj pogosto imenujejo test PAP, je ključni del rednih preventivnih ginekoloških pregledov, priporočljivih tudi za žensk brez ginekoloških težav. Osnovni namen tega testa je odkrivanje žensk, pri katerih ni patološko (bolezensko) spremenjenih celic. Če v brisu ni bolezensko spremenjenih celic, priporočamo vnovičen odvzem brisa materničnega vratu čez tri leta. Nasprotno je pri ženskah, pri katerih odkrijemo patološko spremenjene celice, že kmalu potreben vnovičen odvzem brisa, lahko pa se odločimo za dodatne preiskave, kot je triažni test HPV. Patološko spremenjen izvid brisa odkrijemo pri približno vsaki deseti ženski.

Novi kirurški pristopi operacije krčnih žil

Vensko bolezen je najbolje preprečevati, eden od najosnovnejših ukrepov pa sta povezovanje nog in nošenje kompresijskih nogavic. Toda to je – zlasti v toplih dneh – nadvse neprijetno. Vene zdravijo tudi z venoaktivnimi zdravili, z laserskim posegom in s sklerozacijo, v skrajnem primeru pa je potrebna pomoč žilnega kirurga ali dermatokirurga. Dolga leta je bila operacija dokaj invaziven in "krvav" poseg, v duhu modernizacije kirurgije, ki se vedno bolj nagiba k minimalno invazivnim posegom, pa se je to zgodilo tudi v dermatokirurgiji. Ekipa Vive je bila navzoča pri posegu na krčnih žilah, med katerim sta prof. dr. Miloš D. Pavlović in prof. dr. Sanja Schuller Petrović pacientki srednjih let z novim postopkom – endovensko radiofrekvenčno metodo – koagulirala obolelo veno in s tem odstranila vse težave, ki jih je imela dolga leta poprej.

Sezonska razpoloženjska motnja


Preprečimo zimsko otožnost
Tako kot vsako leto smo tudi letos zadnjo nedeljo v oktobru urne kazalce premaknili za uro nazaj. To pomeni, da bodo nekaj časa dnevi krajši in noči daljše. Začenja se zimski čas, ki je za marsikoga med nami obdobje slabega razpoloženja, utrujenosti, apatije in depresije. Gre za tako imenovano sezonsko razpoloženjsko motnjo (angl. SAD – Seasonal Affective Disorder), zaradi katere lahko trpi ne le posameznik, ki se z njo spopada, temveč tudi njegova družina in partnerski odnos. Temačne dneve pa si lahko olajšamo in popestrimo.

V ekranu Darje Zgonc: Anita Ogulin, Zveza prijateljev mladine


Nisi kriv, vendar si vreden, jutri pa je nov dan, tudi zate!
"Prepričana sem, da si zares uresničen šele takrat, ko sočloveku podarjaš svoj čas, znanje, dobrine, sredstva – samega sebe," poudarja Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine, neutrudna zaveznica otrok in vseh ljudi v stiski. "Bogastvo je jetništvo – ko ljudje pridejo do njega, so jetniki svojih dobrin. Ste kdaj videli iskriv nasmeh in toplino v očeh človeka, ki ima vsega preveč?" se še sprašuje in dodaja: "Šele ko bomo doumeli, da je solidarnost uresničevanje človekove notranje potrebe, da je deliti vsem, ki potrebujejo pomoč, lepo in plemenito, ko bomo prevrednotili svoje potrebe, bomo končno osvobojeni in srečni."


Predstavljamo vitalne ljudi: Klementina Mežek, novinarka z Gorenjske TV

Skrb za zdravje pod povečevalno prizmo
Ne zgodi se pogosto, da si novinar za sogovornika izbere drugega novinarja oziroma novinarko. Toda če se novinarka v natanko desetih letih podpiše pod skoraj petsto oddaj o najrazličnejših temah s področja medicine, zdravja in preventive ter v svojem studiu gostila več sto gostov, je to seveda veličasten prispevek k ozaveščanju in izobraževanju javnosti ter zvestih gledalcev, ki so oddajo že zdavnaj sprejeli za svojo. Prav je, da ob takem jubileju izkoristimo priložnost in novinarko predstavimo tudi v Vivi, reviji za zdravo življenje. Govorimo seveda o Klementini Mežek, kolegici z Gorenjske TV.

Jerneja Kamnikar, ustanoviteljica in direktorica ketering podjetja Vivo

Okus po Sloveniji, postrežen z ljubeznijo
Ketering je več kot le priprava in postrežba hrane – je umetnost, ki druženje med ljudmi dviguje na višjo raven in ponuja tako estetsko kot duhovno izkušnjo. Hrana je tisto prvinsko središče, okoli katerega se zbira družina ali druščina, sinonim za toplino, pristnost in sproščenost. Jerneja Kamnikar, ustanoviteljica in direktorica ketering podjetja Vivo, ki slovi po kulinaričnih presežkih, pravi, da v njenem poslu ni veliko drugače. "Čeprav se gibljemo 'po parketu', imamo enako vlogo. Smo povezovalci, tisti mehki element, ki skupaj z glasbo resnemu dogodku vdihne dušo," pravi. V pogovoru nam je ponudila zanimivo razmišljanje o povezanosti človeka in hrane, o tem, kako nas to, kar jemo, dela tisto, kar smo, a tudi o smernicah v sodobni gastronomiji in keteringu in o tem, kako smo Slovenci zanje dojemljivi. Seveda nismo mogli mimo tega, da je ne bi vprašali, kako je bilo postreči angleško kraljico.


Zvezdniki in njihovi nenavadni živalski prijatelji

Kosmato-pernata ljubezen
Filmski zvezdniki in druge znamenite osebnosti zelo radi vzbujajo pozornost javnost s svojimi muhami – tudi ko gre za izbiro živalskih prijateljev. Mnogi med njimi so znani kot prijatelji živali, v veliki večini psov in mačk, nekateri pa so si jih poiskali med veliko bolj nenavadnimi in eksotičnimi živalmi. Predstavljamo nekaj najnenavadnejših tovrstnih parov in druščin.


Posebna priloga: Zima brez skrbi

Zdrav človek ima tisoč želja, bolan samo eno, pravi znani izrek. Da bi se boleznim izognili ali pa jih ozdravili, so nam dandanes na voljo raznovrstni izdelki, ki nam jih ponujajo na različnih krajih in na različne načine. To nista več samo zdravnik in lekarnar – nasvete in škatlice nam delijo na internetu, marsikaj pa najdemo tudi v samopostrežnih trgovinah. Med čem v resnici izbiramo?







Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki