Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkotinenca

  • NP
  • četrtek, 03. november 2011

Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca je pogosta in neprijetna nadloga, ki se pojavlja v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih. Težave s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem in zadrževanjem vode ima vsaj petina ljudi, starejših od 35 let. Statistični podatki kažejo, da je v Sloveniji 49,5 odstotka vseh žensk, ki so stare več 65 let, tako hudo inkontinentnih, da potrebujejo zdravljenje. Čeprav motnja zelo okrni njihovo kakovost življenja, saj ženski predstavlja zdravstvene, higienske in socialne težave, jih vsaj 70 odstotkov ne poišče zdravniške pomoči, oziroma to storijo šele po več letih težav. Na voljo je več vrst zdravljenja, ki so tudi zelo učinkovita.

Statistično je dokazano, da so inkontinentne tiste ženske, ki so starejše (v po menopavzi zaradi pomanjkanja estrogenov),  ki so večkrat rodile, ki so rodile otroke z večjo porodno težo, ki so manj telesno aktivne, ki imajo ali so imele različna respiratorna obolenja, ali večje operativne posege v področju male medenice, ali pa so opravljale težko fizično delo z dvigovanjem težkih bremen. Dokazan pa je tudi vpliv prekomerne telesne teže in prirojena slabost vezivnega tkiva.

Možnosti zdravljenja

Doc. dr. Adolf  Lukanovič, dr. med., svetnik, strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki se s tem področjem še posebej ukvarja, pa je povedal: »Poznamo več načinov zdravljenja urinske inkotinence. S treningom mišic medeničnega dna (vaje po Keglu) poskušamo okrepiti mišice urogenitalne diafragme in medeničnega dna, vendar pa ta način zahteva motivacijo in vztrajnost bolnika, pa tudi rezultati niso vedno zadovoljivi. Z reedukacijo sečnega mehurja zavestno s pomočjo svoje volje vzpostavimo  normalen ritem uriniranja. Čas med posameznimi uriniranji postopoma večamo, dokler ne dosežemo 3 urni interval brez potrebe po uriniranju. Tako lahko do določene mere povečamo kapaciteto sečnega mehurja. Metoda je zelo uspešna pri vztrajnih in motiviranih bolnicah.

Elektrostimulacija je uspešna oblika zdravljenja predvsem urgentne UI pri starejših bolnicah, pri katerih je nevarnost negativnih stranskih učinkov medikamentoznega zdravljenja veliko večja.  Zdravljenje z izventelesno magnetno stimulacijo je za žensko zelo prijazen način, saj omogoča pasivno vadbo mišic medeničnega dna, ima pa pred ostalimi načini zdravljenja številne prednosti: je učinkovito, enostavno, saj ni potrebno sleči oblačil, je neinvazivno,  prisotnost zdravnika med izvajanjem ni potrebna, je neboleče, je neodvisno od motivacije bolnice,  ni znanih stranskih učinkov in hospitalizacija ni potrebna.«

Poleg teh načinov  poznamo tudi medikamentozno zdravljenje, ki ga  priporočamo v kombinaciji z drugimi metodami zdravljenja, predvsem treningom sečnega mehurja in funkcionalno elektrostimulacijo. Uporabimo lahko eno samo zdravilo ali kombinacijo več zdravil hkrati. Bolnice z urgentno UI  operiramo v izjemnih primerih, ko je konzervativno zdravljenje izčrpano in je urgentna UI zelo hude stopnje.

Za uspeh zdravljenja urinske inkontinence je pomembna pravilna diagnoza, zato je pomemben dosleden in pravilen diagnostični postopek.  Zdravljenje moramo začeti s preprostimi splošnimi nasveti, ki jih pojmujemo kot »zdrave navade za zdrav sečni mehur«.