Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Dobri vmesni rezultati še trajajoče raziskave cepiva proti malariji

(Foto: Jupiterimages)

Prvi rezultati faze III široke poskusne študije za RTS,S, ki so bili objavljeni v New England Journal of Medicine (NEJM) kažejo, da kandidat za cepivo majhnim afriškim otrokom zagotavlja precejšnjo zaščito pred klinično in težko obliko malarije.

Otroci, stari od 5 do 17 mesecev

Poskusna študija, ki je bila izvedena na 11 mestih v sedmih državah podsaharske Afrike, je pokazala, da so trije odmerki cepiva RTS,S zmanjšali tveganje za obolevanje za klinično in težko obliko malarije pri otrocih za 56 % in 47 %. Analiza je bila opravljena na osnovi podatkov pri prvih 6.000 otrocih, starih od 5 do 17 mesecev, v 12-mesečnem obdobju po cepljenju. Klinična malarija se pri otrocih kaže z visoko vročino. Hitro se lahko razvije v težko obliko malarije, ki ima resne učinke na kri, možgane in ledvice - ti so lahko tudi smrtni. Prvi rezultati faze III so skladni z rezultati faze II. Študija kaže, da široka uporaba posteljnih mrež, obdelanih z insekticidi (75 %) skupaj z RTS,S ponuja zaščito, ki še dopolnjuje obstoječe ukrepe na področju nadzora nad malarijo.

Dojenčki, stari od 6 do 12 tednov

Poskusna študija še poteka, podatki o učinkovitosti in varnosti bodo znani predvidoma do konca leta 2012. Ti podatki bodo pripomogli k razumevanju profila uspešnosti kandidata za cepivo proti malariji RTS,S pri tej starostni skupini tako za klinično kot za hudo malarijo.


Združeni podatki za dojenčke, stare od 6 do 12 tednov, in otroke, stare od 5 do 17 mesecev

Pri vseh 15.460 dojenčkih in otrocih, starih od 6 tednov do 17 mesecev, ki so bili vključeni v poskusno študijo, je bila opravljena analiza pojavnosti težke oblike malarije. Analiza je pokazala 35 % uspešnost v opazovalnem obdobju med 0 in 22 meseci (povprečno 11,5 mesecev).


Dolgoročna učinkovitost

Kandidat za cepivo proti malariji RTS,S je še v fazi razvoja. Nadaljnje informacije o dolgoročnih učinkih cepiva 30 mesecev po tretjem odmerku bi morale biti na voljo do konca leta 2014. Na podlagi teh informacij bodo ocenjene tudi koristi in tveganja za RTS,S.


Varnost

Splošna pojavnost resnih neželenih dogodkov v tej poskusni študiji je bila primerljiva pri tistih, ki so dobili kandidata za cepivo RTS,S (18 %) in tistih, ki so dobili kontrolno cepivo (22 %). Razlike v stopnjah pri resnih neželenih dogodkih so bile opažene pri skupinah cepiv za specifične dogodke, kot so napadi in meningitis. Ti so bili pogostejši pri skupini, ki je dobila cepivo proti malariji. Napadi so bili po vsej verjetnosti povezani z vročino, za meningitis pa je malo verjetno, da je bil povezan s cepivom. Te dogodke bodo v študiji še naprej opazovali, v naslednjih treh letih pa bodo na voljo dodatne informacije o varnostnem profilu kandidata za cepivo proti malariji RTS,S.

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.