Ob Svetovnem dnevu osteoporoze 2011

  • UR
  • četrtek, 20. oktober 2011
(Foto: Jupiterimages)

Imejmo radi svoje kosti

Svetovni dan osteoporoze vsako leto obeleži tudi Društvo bolnikov z osteoporozo Ljubljana. Slavnostni dogodek, katerega častni pokrovitelj je Mestna občina Ljubljana, je letos potekal v  četrtek, 20. oktobra 2011, od 11. do 13. ure, na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Na srečanju so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju doc. dr. Tomaža Kocjana, endokrinologa, ki je predstavil pomen preprečevanja padcev, organizirano pa je bilo tudi brezplačno merjenje kostne gostote petnice z ultrazvokom. Z dermatovenerologinjo so se prisotni lahko posvetovali o težavah, ki jih povzročajo krčne žile, poskrbljeno pa je bilo tudi za zabavni program. S svojimi kulturnimi nastopi so dogajanje popestrile članice Območnega društva bolnikov z osteoporozo Celje in Prekmurskega društva za osteoporozo Murska Sobota. Glasbena gostja je bila Alenka Godec, dogodek pa je povezoval Peter Poles, ki je skupaj z gosti razglasil zmagovalce Kuharskega fotonatečaja in otvoril razstavo fotografij.

Članice in člani društev bolnikov z osteoporozo so bili na dogodku še posebno veseli podpore ljubljanskega podžupana gospoda Janija Möderendorferja ter prve dame Slovenije gospe Barbare Miklič Türk, ki je večletna podpornica društev bolnikov z osteoporozo. Posebna gostja dogodka pa je bila Helena Žigon, 83-letna športnica in gospodinja in edina Slovenka, ki se je udeležila petnajstih Ljubljanskih maratonov.


Vzemimo življenje v svoje roke

Slogan dogodka Imejmo radi svoje kosti tako obolelim kot širši javnosti sporoča, kako pomembno je življenje vzeti v svoje roke ter se proti osteoporozi aktivno boriti. Posebna pozornost je letos namenjena osveščanju bolnikov o pomenu telesne aktivnosti ter s kalcijem in proteini bogate prehrane v kombinaciji z vitaminom D, ki je tesno povezana z zdravjem kosti.


Zbrani na dogodku sprejeli zavezo trdnosti

Nočem se predati, zato me ni strah vzeti življenje v svoje roke. Danes obljubljam, da bom vedno imela rada svoje kosti, da se ne bom uklonila osteoporozi in se bom borila zase, za kakovostno življenje, za svojo trdnost, svojo moč.


Spremljajoče aktivnosti

V okviru aktivnosti ob svetovnem dnevu osteoporoze so pripravili tudi posebno fotografsko razstavo, ki je na Petkovškovem nabrežju v Ljubljani na ogled od 20. do 30. oktobra. Članice in člani društev bolnikov z osteoporozo po Sloveniji so se s svojimi kuharskimi in fotografskimi talenti pridružili Kuharskemu fotonatečaju. Izbrali so svoje izvirne recepte jedi, koristne za obvladovanje osteoporoze in jih tudi fotografirali.


Polnjena svinjska ribica – zmagovalna jed

Na natečaj, ki je v okviru društva potekal v septembru, je prispelo lepo število prav nenavadnih in zanimivih receptov. Komisija, v kateri so bili nutricistka Zvezdana Vražič, kuharski mojster Luka Koren, novinarka Lucija Fatur in fotograf Matej Leskovšek je proučila prijave z več vidikov. Glede na ustreznost sestavin, kombinacij, upoštevanja elementov zdrave prehrane, pa tudi glede na  samo podobo in vizualno privlačnost hrane.

Po odločitvi strokovne komisije je zmagovalna jed Polnjena svinjska ribica, umetnija gospe Marte Peršak iz Ormoža, na drugo mesto so se uvrstili Žepki z gobicami in ajdovo kašo iz kuhinje gospe Martine Jurjovec iz Petrovč, tretje mesto pa si je prislužila Alenka Tavčar iz Ljubljane, ki je pripravila Piščančja nabodalca z mozzarelo in paradižnikom na rukoli.

S kalcijem in proteini bogata prehrana je v kombinaciji z vitaminom D nujno potrebna za izboljšanje zdravja kosti in mišic v vseh starostnih obdobjih. Tovrstna prehrana in telesna aktivnost sta temelja za preprečevanje osteoporoze.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki