Ob svetovnem dnevu osteoporoze

  • NP
  • sreda, 19. oktober 2011
(Foto: Shutterstock)

Po 50. letu zboli vsaka tretja ženska in vsak peti moški

V UKC Ljubljana strokovnjaki ob svetovnem dnevu osteoporoze (20. oktober) opozarjajo, da ta bolezen predstavlja izredno velik zdravstveni problem. Število obolelih samo v razvitem delu sveta ocenjujejo na 75 milijonov. Bolezen je sicer povsod v porastu sicer daljše življenjske dobe, boljšega odkrivanja bolezni pri bolnikih in odkrivanja škodljivih življenjskih navad, ki pripomorejo k razvoju osteoporoze. Pojavnost bolezni je znatno večja pri ženskah, čeprav je vedno več tudi t. i. moške osteoporoze.

Osteoporoza je bolezen, za katero sta značilni zmanjšana kostna masa in slabša kvaliteta kosti. Kosti postanejo zato bolj krhke in se pogosteje zlomijo, lahko tudi brez pomembne poškodbe. Ocenjujejo, da na svetu vsake tri sekunde pride do osteoporoznega zloma. Najpogosteje gre za zlome vretenc, kolka, zapestja in nadlahtnice. Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost, pomanjkanje vitamina D, premalo kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza.


Do prvega zloma brez simptomov in znakov

Bolezen po navadi do prvega zloma poteka povsem brez bolezenskih simptomov in znakov, zato ji pravimo tudi "tiha bolezen". Napredovala osteoporoza se zaradi posedanja vretenc najpogosteje kaže z bolečinami v križu, spremenjeno obliko hrbtenice (grbo) in zmanjšanjem telesne višine, lahko za 10 ali celo 20 cm. Bolnikom se na ta način močno poslabša kakovost življenja v primerjavi z vrstniki, ki nimajo zlomov. Najhujši zaplet osteoporoze je zlom kolka, po katerem v prvem letu dni umre dobra petina bolnikov, več kot tretjina pa se jih nikdar več ne vključi nazaj v samostojno življenje, pač pa postanejo odvisni od drugih.


Preprečimo zlome

Doc. dr. Tomaž Kocjan., dr. med., iz KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Interne klinike, UKC Ljubljana, je povedal: “Tudi v Sloveniji, kjer se prebivalstvo naglo stara, osteoporoza sodi med najbolj pomembne kronične nenalezljive bolezni. Na podlagi raziskav ocenjujemo, da ima osteoporozo pri nas po 50. letu nekako vsaka tretja ženska in vsak peti moški, kar je primerljivo s statistiko v ostalih evropskih državah. Treba je vedeti, da bo približno enako število starejših Slovenk in Slovencev utrpelo tudi vsaj en osteoporozni zlom. Ker imajo lahko ti zlomi za bolnika izrazito negativne trajne posledice, poleg tega pa še ogromno stanejo, si želimo čim več takšnih zlomov preprečiti. V ta namen imamo danes na voljo številna zelo učinkovita zdravila, ki jih pri primarni osteoporozi s pridom uporabljajo naši družinski zdravniki, pri nas v UKC pa v glavnem pri sekundarni osteoporozi. To je takrat, ko je osteoporoza bolj zapletena in je le spremljevalka drugih bolezni ali stranskih učinkov zdravljenja.«

Kljub temu ne smemo pozabiti, da se lahko s kroničnimi boleznimi učinkovito spopademo le z dobro preventivo. Enako velja za osteoporozo in morda je svetovni dan pravi čas, da v skladu z letošnjim geslom, ki pravi: ''Ljubite svoje kosti'', začnemo bolj paziti na zdrav življenjski slog z dovolj gibanja, vitamina D in kalcija.