Dializni center v Kobaridu za ledvične bolnike iz Posočja

  • NP
  • ponedeljek, 17. oktober 2011
(Foto: Silvo Sabotič)

V soboto, 15. oktobra, so ob občinskem prazniku v Kobaridu pripravili slovesnost ob otvoritvi dializnega centra, ki je pomembna pridobitev za celotno Posočje, saj je ledvičnim bolnikom prihranjena zamudna in naporna pot v Šempeter, sprejemal pa bo tudi turiste. Ledvični bolniki s kronično ledvično odpovedjo potrebujejo dializo trikrat na teden, zato si večdnevnega oddiha izven svojega kraja brez dialize ne morejo privoščiti. Dializni center v Kobaridu zato pomeni olajšanje za vse ledvične bolnike v Posočju, hkrati pa tudi priložnost za razvoj zdravstvenega turizma v regiji.

Dializni center je prve bolnike iz Posočja začel sprejemati že avgusta, v njem pa je na voljo 12 rednih dializnih mest in dve rezervni. Opremljen je z defibrilatorjem, EKG-jem in laboratorijem. Ob polno zasedenih kapacitetah bo center, v katerem sta poleg višje medicinske sestre zaposlena še dva medicinska tehnika, lahko skrbel za 48 ledvičnih bolnikov. Poleg dializnega centra deluje še internistična ambulanta, v kateri je zaposlen specialist nefrolog. Zato ledvičnim bolnikom iz Posočja niti na pregled ni več treba hoditi v Šempeter. Za sodelovanje pa so dogovorjeni še s sedmimi zdravniki iz Šempetra in Ljubljane, zato se ledvični bolniki iz Posočja tudi v prihodnje nadejajo dobrega sodelovanja s šempetrsko bolnišnico, ljubljanskim Univerzitetnim kliničnim centrom in tudi zdravstvenim domom v Tolminu.

12 let dela

Z otvoritvijo dializnega centra v Kobaridu so še posebej zadovoljni v Društvu ledvičnih bolnikov Posočja, ki so si za uresničitev projekta prizadevali 12 let: »Pot do dializnega centra v Kobaridu je bila dolga in naporna, zato je veselje ledvičnih bolnikov iz Posočja, ki rabimo dializno zdravljenje trikrat tedensko, še toliko večje. Vožnja v Šempeter, dializa in vožnja nazaj domov je nekaterim bolnikom vzela skoraj ves dan, in to po trikrat na teden,« je povedal predsednik Društva ledvičnih bolnikov Posočja Božidar Kanalec.

Odprtje dializnega centra ni bil le finančni zalogaj – investicija je vredna 700.000 evrov – pridobiti je bilo treba tudi koncesijo za delovanje dializnega centra v javni mreži. Kot je še pojasnil Kanalec, je bila pri pridobitvi koncesije odločilnega pomena podpora občin in poslanca ter podpredsednika Državnega zbora mag. Vasje Klavore. Pri zbiranju finančnih sredstev so z donacijami pomagali ljudje in organizacije iz vse Slovenije, pridobili so nekaj nepovratnih sredstev, za dobro tretjino vrednosti naložbe pa so se zadolžili.

Trak sta ob slovesni otvoritvi dializnega centra v Kobaridu prerezala poslanec in podpredsednik Državnega zbora mag. Vasja Klavora in državni sekretar na Ministrstvu za zdravje prim. dr. Ivan Eržen. Mag. Vasja Klavora je ob tej priložnosti povedal, da so bili pred 12. leti v bolnišnici Šempeter, kjer je bil zaposlen, nekoliko skeptični, ali bo namera uspela. »Snovalci so bili zelo pogumni. Veliko znanja je bilo potrebno in premagati veliko ovir na poti, da so izpolnili obljubo, ki so jo dali ledvičnim bolnim Posočja. Opravili ste veliko delo in ste lahko ponosni.« Prizadevanja Društva ledvičnih bolnikov Posočja za dializni center v Posočju so podprle tudi občine. Slovesno otvoritev dializnega centra so tako obeležili ob občinskem prazniku v Kobaridu: »Otvoritev centra je velikega pomena za vse gornje Posočje, saj so bolniki dobili dializni center, občani internistično ambulanto, pridobitev pa pomeni tudi za turizem,« je povedala županja občine Kobarid Darja Hauptman.

V Sloveniji 21 dializnih centrov

Otvoritev novega dializnega centra so pozdravili tudi pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. V Sloveniji skupaj z novim centrom v Kobaridu deluje 21 dializnih centrov; 15 v okviru bolnišnic, šest pa jih je zasebnih s koncesijo. V Sloveniji je še nekaj področij, kjer bi potrebovali dializne centre. Tako so že leta 2008 napovedali ustanovitev dializnega centra v okviru Zdravstvenega doma Velenje, lani pa tudi Zdravstvenega doma Ribnica. Prvi bi skrajšal prevoz na dializo okoli 20 do 25 bolnikom, ki se sedaj zdravijo v dializnih centrih v Slovenj Gradcu, Celju in Vojniku. Dializni center v Ribnici bi življenje olajšal več kot petintridesetim Ribničanom in Kočevcem ter tudi ledvičnim bolnikom iz Velikih Lašč, Sodražice, Loškega Potoka in Kostela, ki se morajo na dializo voziti v Ljubljano. Kočevci morajo za pot na dializo in z nje vsakič opraviti okoli 120 kilometrov, Ribničani 60, Kostelci pa kar 180 kilometrov.

»Vsak novi dializni center pomeni lažjo pot na dializo za okoliške bolnike in želimo si, da pri napovedih ustanovitve novih dializnih centrov ne bo ostalo le pri obljubah,« so sporočili pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Z dializo se sicer v Sloveniji zdravi okrog 1460 bolnikov.