Nagrada slovenskemu projektu Društva za zdravje srca in ožilja

  • MJS
  • četrtek, 13. oktober 2011
(Foto: Shutterstock)

Slovensko Društvo za zdravje srca in ožilje je v začetku leta so prijavili projekt pod nazivom »Ujemi ritem«, ki ozavešča javnost o nevarnostih atrijske fibrilacije v okviru globalne kampanje 1 poslanstvo 1 milijon (1 mission, 1 million). Cilj kampanje je bil ozaveščati javnost o povezavi med atrijsko fibrilacijo in možgansko kapjo, v njej pa je sodelovalo kar 184 projektov iz 36-ih držav, med njimi tudi dva iz Slovenije.

Atrijska fibrilacija  je najpogostejša motnja srčnega ritma. Ljudje z atrijsko fibrilacijo imajo bistveno povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov, kar povečuje tveganje možganske kapi. Atrijska fibrilacija je vzrok za 3 milijone možganskih kapi v svetu letno. Zavedanje o povezanosti možganske kapi z atrijsko fibrilacijo pa je še vedno izredno nizko. Sredstva, ki jih je prejelo slovensko društvo, bodo pripomogla k višji ozaveščenosti javnosti.

1 mission 1 million je prva tovrstna globalna kampanja. Podprli so jo vodilni strokovnjaki in organizacije s področja zdravja, vključno z AntiCoagulation Europe, Atrial Fibrillation Association, Stroke Alliance for Europe in The World Heart Federation, pod pokroviteljstvom družbe Boehringer Ingelheim. Društvo za zdravje srca in ožilja bo sredstva namenilo za zgodnje odkrivanje atrijske fibrilacije in za ozaveščanje o preventivi.

Več o projektu: heartofstroke.com

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki