2. OSTEOTLON v počastitev svetovnega dneva osteoporoze letos v Celju in Luciji

  • UR
  • petek, 07. oktober 2011

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije v sodelovanju z lokalnimi društvi bolnikov ponovno organizira lani začeti projekt osveščanja javnosti o osteoporozi. V počastitev 20. oktobra, svetovnega dneva osteoporoze, bo Zveza organizirala 2. OSTEOTLON, aktivnost s tremi panogami osveščanja o vzrokih za nastanek in rešitvah za zdravljenje osteoporoze.

V prvi panogi bo za gibanje, ki je pri boju z osteoporozo tako pomembno, poskrbljeno z vodenim ogledom mestnega jedra glavnega mesta oziroma sprehodom ob obali. Tako si bodo udeleženci pretegnili noge in se vsaj slabo uro gibali.

Sledila bo druga panoga – z znanjem v boj proti osteoporozi, kjer si bodo prisotni izmenjavali informacije in se družili. V kolikor bo vreme dopuščalo, se bodo lahko nastavljali zadnjim jesenskim sončnim žarkom ter tako poskrbeli za pridobivanje vitamina D, ki je še kako pomemben pri vgradnji kalcija v kosti.

Tretja panoga želi poudariti pomen ustrezne prehrane, tako bodo udeleženci poizkusili številne mlečne izdelke, v katerih je prisoten kalcij. Slednji je izjemno pomemben element za izgradnjo kostne gostote in ga je priporočljivo uživati v vseh življenjskih obdobjih. Ob preizkušanju mlečnih izdelkov, pa se bodo seznanili tudi o pomenu prehranjevanja pri osteoporozi, ki ga bo predstavila strokovnjakinja za prehrano, nutricionistka ga. Marija Merljak in udeležencem tudi svetovala.

"Oktober je mesec ozaveščanja o tihi epidemiji osteoporozi in zato bomo v Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije pripravili vrsto dejavnosti, katerih skupni cilj je vzpodbuditi ljudi vseh starostnih skupin, da naredijo tri ključne korake za zagotovitev temeljev za zdrave kosti in mišice: sprejmejo aktiven življenjski slog, prehrano bogato s kalcijem in ne pozabijo na vitamin D", je povedala predsednica ZDBO, Duša Hlade Zore, dr. med.


OSTEOTLON bo potekal v mestih:

  • Celje: sobota, 15. oktober 2011 (zbor pred hotelom Evropa ob 9h)
  • Lucija: sobota, 22. oktober 2011 (zbor pri krajevni skupnosti oz. pošti Lucija ob 9h)

Udeležba na 2. OSTEOTLON-u je za vse udeležence BREZPLAČNA!


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki