Častitljiva obletnica Slovenskega zdravniškega društva

prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., spec. interne medicine
prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., spec. interne medicine (Foto: Diana Anđelić)

"Glede na dolgo prehojeno pot se društvo upravičeno sprašuje, ali so pred slovenskim zdravništvom in društvom danes drugačni izzivi, kot so bili ob njegovi ustanovitvi. Temeljne usmeritve delovanja naše osrednje strokovne zdravniške organizacije danes niso in ne morejo biti bistveno drugačne kot pred mnogimi leti. Res pa je, da je danes zdravništvo izpostavljeno drugačnim izzivom kot pred desetletji," pravi predsednik Slovenskega zdravniškega društva (SZD), dr. Pavel Poredoš, sicer tudi predstojnik Klinike za interno medicino UKCL.

SZD je eno najstarejših srednjeevropskih zdravniških organizacij, saj deluje že od leta 1861. Predstavlja prostovoljno, samostojno, strokovno, stanovsko, nestrankarsko združenje zdravnikov, zobozdravnikov in študentov zadnjega letnika medicinske fakultete, ki delujejo v Republiki Sloveniji. Ključni cilj delovanja SZD je predvsem prenos strokovnih spoznanj in sodobne medicinske doktrine slovenskim zdravnikom ter povezava slovenske medicinske znanosti s svetom.

Slovensko zdravniško društvo je član Svetovnega zdravniškega združenja (World medical Association) in Evropskega foruma zdravniških društev in WHO, njegova strokovna združenja, društva in sekcije pa so včlanjene v Union European des Medicin Specialiste (UEMS).

Ob visoki obletnici pa so se na posebni okrogli mizi zbrani zdravniki soočili tudi z vedno večjim razkorakom med možnostmi, ki jih nudi sodobna medicina, in razpoložljivimi javnimi finančnimi sredstvi za delovanje zdravstvenega sistema, s pomanjkanjem zdravnikov in s spremembami v odnosih med nosilci in uporabniki zdravstvenih storitev, kot je povedal dr. Poredoš. Soočajo se namreč tudi s kritičnim odnosom javnosti do zdravniškega dela in tako visoka obletnica je gotovo lahko priložnost za nov začetek. Kajti medicinski dosežki slovenskih zdravnikov na vseh področjih, zlasti v srčni kirurgiji in nevrokirurgiji, so izjemni tudi v svetovnem smislu.Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki