IVZ: Strah pred cepivom proti HPV odveč

  • UR
  • četrtek, 06. oktober 2011

Inštitut za varovanje zdravja se je odzval na obvestila, objavljena na spletni strani We are change Slovenija, ki govorijo o kontaminaciji štirivalentnega cepiva z rekombinantno DNK. IVZ je zapisal, da gre za informacijo, ki jo je v ZDA lansirala skupina nasprotnikov cepljenja Sane VaxInc., in sicer po tistem, ko so testirali nekaj vial z omenjenim cepivom in v njem našli sledove rekombinantne DNK. O tem so obvestili tudi Evropsko agencijo za zdravila.

Evropska agencija za zdravila je informacijo preučila z vso resnostjo in ugotovila, da fragmenti DNK v cepivu ne pomeni kontaminacije cepiva, niti tveganja za cepljene osebe. Vsa zdravila, ki jih proizvajajo z rekombinantno tehnologijo, lahko vsebujejo drobcene fragmente DNK. Ti nastanejo med proizvodnjo cepiva, ker pa so zelo majhni, se niso sposobni replicirati in povzročati okužb, zaradi česar tudi ne vplivajo na varnostni profil cepiva. O morebitni vzročni povezavi med cepljenjem s štirivalentnim cepivom in juvenilnim revmatoidnim artritisom, ki ga navaja ista skupina nasprotnikov cepljenja, pa je Evropska agencija za zdravila podala mnenje, da so podatki, ki bi govorili v prid takšni povezavi, zelo omejeni. Po doslej zbranih podatkih je bilo po svetu uporabljenih več kot 79 milijonov odmerkov štirivalentnega cepiva, povečanega števila primerov juvenilnega revmatoidnega artritisa pri cepljenih osebah pa doslej niso zaznali, tako da vse kaže le na časovno povezanost s cepljenjem.

Na spletni strani We are change Slovenija pišejo še o škodljivih učinkih aluminija, ki ga vsebuje cepivo, vendar spet ne gre za resnične podatke. Aluminijeve soli so vključene v nekatera cepiva kot adjuvans (vsebuje jih tudi cepivo proti HPV), namenjene pa so izboljšanju imunskega odziva pri cepljenih osebah. Aluminijeve soli so lahko v obliki aluminijevega hidroksida, aluminijevega fosfata itn. – ali pa gre za mešane aluminijeve soli. Aluminijeve soli je dovoljeno uporabljati v cepivih proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, konjugiranem pnevmokoknem cepivu in cepivu proti hepatitisu B. Ti adjuvansi so pri proizvodnji cepiv v rabi že več kot šestdeset let in imajo dober varnostni profil. Samo občasno so opažali njihovo povezanost s hujšimi lokalnimi reakcijami na mestu cepljenja. Pomembno je omeniti, da sta najpogostejši vir izpostavljenosti aluminiju hrana in pitna voda.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki