Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

IVZ: Strah pred cepivom proti HPV odveč

Inštitut za varovanje zdravja se je odzval na obvestila, objavljena na spletni strani We are change Slovenija, ki govorijo o kontaminaciji štirivalentnega cepiva z rekombinantno DNK. IVZ je zapisal, da gre za informacijo, ki jo je v ZDA lansirala skupina nasprotnikov cepljenja Sane VaxInc., in sicer po tistem, ko so testirali nekaj vial z omenjenim cepivom in v njem našli sledove rekombinantne DNK. O tem so obvestili tudi Evropsko agencijo za zdravila.
Evropska agencija za zdravila je informacijo preučila z vso resnostjo in ugotovila, da fragmenti DNK v cepivu ne pomeni kontaminacije cepiva, niti tveganja za cepljene osebe. Vsa zdravila, ki jih proizvajajo z rekombinantno tehnologijo, lahko vsebujejo drobcene fragmente DNK. Ti nastanejo med proizvodnjo cepiva, ker pa so zelo majhni, se niso sposobni replicirati in povzročati okužb, zaradi česar tudi ne vplivajo na varnostni profil cepiva. O morebitni vzročni povezavi med cepljenjem s štirivalentnim cepivom in juvenilnim revmatoidnim artritisom, ki ga navaja ista skupina nasprotnikov cepljenja, pa je Evropska agencija za zdravila podala mnenje, da so podatki, ki bi govorili v prid takšni povezavi, zelo omejeni. Po doslej zbranih podatkih je bilo po svetu uporabljenih več kot 79 milijonov odmerkov štirivalentnega cepiva, povečanega števila primerov juvenilnega revmatoidnega artritisa pri cepljenih osebah pa doslej niso zaznali, tako da vse kaže le na časovno povezanost s cepljenjem.

Na spletni strani We are change Slovenija pišejo še o škodljivih učinkih aluminija, ki ga vsebuje cepivo, vendar spet ne gre za resnične podatke. Aluminijeve soli so vključene v nekatera cepiva kot adjuvans (vsebuje jih tudi cepivo proti HPV), namenjene pa so izboljšanju imunskega odziva pri cepljenih osebah. Aluminijeve soli so lahko v obliki aluminijevega hidroksida, aluminijevega fosfata itn. – ali pa gre za mešane aluminijeve soli. Aluminijeve soli je dovoljeno uporabljati v cepivih proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, konjugiranem pnevmokoknem cepivu in cepivu proti hepatitisu B. Ti adjuvansi so pri proizvodnji cepiv v rabi že več kot šestdeset let in imajo dober varnostni profil. Samo občasno so opažali njihovo povezanost s hujšimi lokalnimi reakcijami na mestu cepljenja. Pomembno je omeniti, da sta najpogostejši vir izpostavljenosti aluminiju hrana in pitna voda.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

cepljenje , cepivo , hpv , hpv virus

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

6. 10. 2011 20:03:57
Kje pa imate kakšne vire navedene ali mislite, da če napišete da imate prav da vam kar vrjamemo, ker so "uradne inštitucije" tako rekle.
7. 10. 2011 08:45:26
Se strinjam, da informacije rangiramo glede na kredibilnost vira, vendar opažam, da kataklizmične napovedi dosti bolj odmevajo od podatkov "uradnih inštituci". Kdo bo katerim verjel, je stvar njegovega osebnega prepričanja. Vsak ima pravico do svojega mnenja in povsem nesprejemljivo je vsako vsiljevanje svojega mnenja, česar bi se morali zavedati vsi, tudi nasprotniki cepljenja.
7. 10. 2011 10:11:07
IVZ je najvišje rangirana inštitucija v državi, kar se tiče kredibilnosti v zdravstvenih zadevah. Če nekdo torej povzema njihove informacije, je po mojem to dovolj zanesljiv vir, oziroma bi vsaj moral biti. Če pa bo nekdo enkrat dokazal, da so njihove informacije lažne, netočne, nepreverjene in zavajajoče, potem je objava na spletu ene revije, konkretno Vive, v vsej stvari res še najmanjši problem.
7. 10. 2011 11:55:00
@Cvetka, mnen, ne rabimo ko imamo dejstva, dejstva kot je dokument da je FDA že leta 2003 vedela, da HPV virus sploh ne povzroča raka materničnega vratu. http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/07p0210/07p-0210-ccp0001-01-vol1.pdf
7. 10. 2011 12:51:37
@InfoWarrior - to bi pomenilo, da je Herald zur Hausen leta 2008 prejel Nobelovo nagrado kar tako. Najbrž si spregledal: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2008/
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008 was divided, one half awarded to Harald zur Hausen "for his discovery of human papilloma viruses causing cervical cancer". Ne prosim takih traparij kvasit.
7. 10. 2011 13:16:03
@Vita
Obama je dobil Nobelovo nagrado za mir. Toliko o kredibilnosti Nobelove nagrade.
7. 10. 2011 13:43:29
@jst - glede nagrade za mir, delim tvoje mnenje, pri nagradi za medicino, pa se ne morem strinjati.
7. 10. 2011 14:10:07
Viva že vrsto let spremlja problematiko HPV, raka materničnega vratu in cepljenja in z vso odgovornostjo objavlja kredibilne informacije na podlagi sodelovanja z najboljšimi strokovnjaki v Sloveniji, ki so tudi mednarodno priznani. Vsa mnenja in tudi pomisleki so dobrodošli, saj le tako pridemo do novih rešitev, vendar bi morale vse informacije v tovrstnih razpravah temeljiti na strokovnih argumentih. Ti pa nedvomno kažejo na to, da je cepljenje proti HPV koristno. Seveda pa vsi pozorno spremljamo, kaj se s cepljenjem dogaja, glede na to, da je uvedeno šele kratek čas.
7. 10. 2011 14:33:18
@Vita, kot je napisaj "jst", da je Obama ob povečanju števila vojakov v Afganistanu dobil Nobelovo, to je Orwellsko. Tudi H. Kissinger jo je dobil, medtem ko je bombardiral Kambodžo. V dokumentu ki sem ga linkal FDA piše da ni povezeve med rakom materničnega vratu in HPV virusom - mnenja obdrž zase, operiraj v realnosti in s fakti. Za intelektualne lenuhe: na strani 14 dokumenta piše: "Most women who become infected with HPV are able to eradicate the virus and suffer no apparent long-term consequences to their health. But a few women develop a persistent infection that can eventually lead to pre-cancerous changes in the cervix. " and " . .. most infections are short-lived and not associated with cervical cancer . "
7. 10. 2011 14:55:01
@infowarrrior - prav nič novega ni, kar ne bi že stokrat slišali, da hpv povzroča rak le pri manjšem odstotku žensk, ki pa zaradi njega umrejo! večina med nami je ali je bila okužena s kakšnim hpv, ki ga telo samo premaga. ampak veliko vprašanje, v katero smer se bo stvar zasukala in velik hazarder je tisti, ki si to tveganje zavestno naloži zase ali za svoje otroke...
7. 10. 2011 15:12:19
@Infowarrior - Kakšne pa ti klatiš! Okužba s HPV je POGOJ za nastanek raka na materničnem vratu. Brez okužbe s HPV NI tega raka. Seveda pa je res, da daleč od tega, da bi se razvil pri vseh, ki se okužijo. Na srečo! Z izavo, da ni povezave, pa resno brcaš v temo.
7. 10. 2011 15:56:40
@Vita še enkrat, iz samega dokumenta:"Most women who become infected with HPV are able to eradicate the virus and suffer no apparent long-term consequences to their health." Torej sama okužba ni nevarna, saj večina žensk to zatre in ne otrpi nikakršnih posledic za njihovo zdravje. So pa nevarna cepiva, na kar opozarjajo žrtve teh stupenih cepiv TruthAboutGardasil.org Sicer pa zanikanje je tipično.
7. 10. 2011 16:04:59
@ruben torej bi sam kastriral vse dečke, da ja ne bi kdo kasneje postal pedofil. Tipično za farmacevtski lobi, vrži bombo ubij muho. Zakaj se pa ne sliši in ne piše o smrtih od cepiva Gardasil, no to je jasno, kdo je plačal tale zapis zgoraj. NIhče nima toliko otrok, da bi jih izpostavil nečemu tako drakonskemu.
Resnica je prišla na dan, duh je iz steklenice, žrtve cepiv so spregovorile, farmacevtski lobi se trese od strahu
http://truthaboutgardasil.org/
7. 10. 2011 16:09:15
@InfoWarrior - samo še tole, ker vidim, da tale debata ne vodi nikamor. Praviš, sama okužba ni nevarna - povej to moji prijateljici, ki je imela že tri konizacije in ji naslednjič lahko samo še odstranijo maternico! Če ne bi bla okužena, se ji to ne bi zgodilo, ne? Ampak saj najbrž imaš odgovor tudi na to. Ni treba še enkrat postat izseka iz FDA-jevega dokumenta. Ga razumem in drži. Če hočeš dejstva - govori z ženskami, ki so imele raka!!
7. 10. 2011 16:17:35
@InfoWarrior - ti pa zelo očitno nimaš maternice.
7. 10. 2011 18:58:47
@Vita, žal mi za tvojo prijateljico. A tega ne trdim jaz ampak tako piše v dokumentu FDA. "The FDA news release of March 31, 2003 acknowledges that "most infections (by HPV) are short-lived and not associated
with cervical cancer" Vita lepo da si bila pri urah biologije :)