Slovenija znižuje CO2: dobre prakse

  • NP
  • torek, 04. oktober 2011
(Foto: Diana Anđelić)

Septembra se je začel projekt »Slovenija znižuje CO2: dobre prakse« s podnaslovom »Kako jim je uspelo?«, ki ga izvaja Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Projekt bo predstavil različne praktične rešitve, ki so se zadnja leta razvile v Sloveniji in Evropski uniji, in ki si prizadevajo za blaženje podnebnih sprememb, prilagajanje nanje ter za uveljavitev načel trajnostnega razvoja, hkrati pa prispevajo h gospodarski konkurenčnosti in zaposlovanju.

Projekt se osredotoča na osem prednostnih področij: obnovljivi viri energije, učinkovita raba energije, trajnostna mobilnost, ekološko kmetovanje, trajnostni razvoj podeželja, vrednostna veriga lesa, trajnostna proizvodnja in potrošnja ter prilagajanje na podnebne spremembe.

Projekt poteka v štirih sklopih. V začetni fazi bodo evidentirali, kaj se dogaja na omenjenih področjih. Iz širšega izbora bodo izluščili dvajset primerov, ki jih bodo javno predstavili. Te predstavitve so osrednja faza projekta, ki bo potekala od novembra letos do junija 2012. V tretjem delu pa bodo pripravili tudi priporočila za politični, zakonodajni, finančni okvir, ki bi moral biti vzpostavljen na nacionalni ravni, da bi spodbujal širjenje teh praks.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki