Spletni literarni natečaj Rožnata dlan

  • MJS
  • sobota, 01. oktober 2011

Spodbuda k razmišljanju in ustvarjanju v mesecu boja proti raku dojk

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. V oktobru po številnih državah sveta tečejo različne akcije ozaveščanja. Slovenski prispevek dopolnjujejo farmacevtska družba Roche, Europa Donna, Zavod Med.Over.Net ter spletni portal Pesem.si. Na spletnem naslovu roza-oktober.si  je tako zaživel literarni natečaj Rožnata dlan, v katerem obiskovalce spodbujajo k razmišljanju in ustvarjanju. Projekt so podprli tudi Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Onkološki inštitut Ljubljana in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Organizatorjem natečaja je v posebno čast, da sta projekt podprli tudi veliki pesnici dveh generacij, Neža Maurer in Barbara Korun.

Literarni spletni natečaj Rožnata dlan so zasnovali v želji, da bi spodbudili k razmišljanju o ženskah, njihovi intimi, bolečini, žalosti ter seveda sreči in veselju. Obiskovalce spletne strani vabijo k pisanju pesmi ali krajše proze. V ta namen so posodobili spletno stran roza-oktober.si, kjer so že na voljo uporabne informacije o raku dojk in kamor bodo ves oktober avtorji lahko oddali svoje prispevke. Pesmi in črtice bodo po pregledu uredništva sproti objavljali na spletni strani.

Ob koncu natečaja bodo izbrane pesmi objavili v Rožnati knjižici, ki bo skupaj z napotki za zdravje dojk prispevek k boljši ozaveščenosti  žensk in celotne družbe.

Z natečajem željo spodbuditi ljudi k razmišljanju o zdravju, bolezni ter pomenu zdravega načina življenja in nenazadnje trajno obeležiti skupna prizadevanja z lepo knjižico pesmi.

Galerija