Pridružite se akciji Zdrave dlesni 2011

Temeljita ustna higiena je osnova ustnega zdravja. Za dobro ustno zdravje je poleg uporabe zobne ščetke treba redno čistiti tudi prostore med zobmi. To je mesto, kjer se vnetje dlesni začne. Medzobna ščetka je eden ključnih pripomočkov za preprečevanje vnetja obzobnih tkiv oziroma parodontalne bolezni. Ob redni in pravilni uporabi nam ta »čarobna paličica« lahko pomaga preprečiti marsikateri resen zdravstveni zaplet.

Od 17. do 23. oktobra bo letos že osmo leto zapored potekala vseslovenska akcija Zdrave dlesni. V tem tednu bodo zobozdravniki in ustni higieniki, ki bodo v akciji sodelovali, svoje paciente še bolj intenzivno informirali in ozaveščali o vzrokih za nastanek vnetja dlesni in obzobnih tkiv, o posledicah napredovanja vnetja obzobnih tkiv in o preprečevanju te najbolj razširjene kronične bolezni. Sodelujoči strokovnjaki bodo svojim pacientom predstavili in jih naučili uporabljati ta enostaven in učinkovit pripomoček za odstranjevanje povzročiteljev vnetja dlesni iz medzobnih prostorov.

Na videz nedolžno vnetje dlesni, s katerim se vnetje obzobnih tkiv začne, le malo ljudi obravnava resno. Tak odnos do sprememb v ustih je lahko zelo nevaren, saj se nezdravljeno vnetje dlesni lahko razvije v težje oblike parodontalne bolezni. Vpliv parodontalne bolezni pa seže mnogo dlje od ust. Ljudje z napredovalo obliko parodontalne bolezni so izpostavljeni mnogo večjemu tveganju za infarkt, možgansko kap, prezgodnji porod in nižjo porodno težo novorojenčka, pa tudi oslabitve imunskega sistema. Znana je tudi povezava med sladkorno in parodontalno boleznijo. Podrobnosti o vzrokih, povzročiteljih in dejavnikih, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv so opisane na spletni strani dlesni.com. Na tej spletni strani je na voljo tudi brezplačna spletna delavnica Za zdrav nasmeh, v kateri se zainteresirani lahko seznanijo s koristnimi nasveti za učinkovito in temeljito ustno higieno.