Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

  • UR
  • sobota, 10. september 2011
(Foto: Diana Anđelić)

Samomor lahko preprečimo

10. septembra vsako leto obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora, ki letos nosi geslo ”Preprečevanje samomora v večkulturnih družbah”. Slovenija glede na umrljivost zaradi samomora spada med bolj ogrožene evropske države, spodbudno pa je, da se je število umrlih zaradi samomora v zadnjih nekaj letih precej zmanjšalo. Na novinarski konferenci, ki ga je Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) organiziral 9. septembra, so med drugim spregovorili o najnovejših statističnih podatkih o številu samomorov v Sloveniji in trendih zadnjih let, prestavili nedavno ustanovljen Slovenski center za raziskovanje samomora in napovedali aktivnosti ob obeležitvi letošnjega svetovnega dne.

Svetovni dan preprečevanja samomora, ki ga sta ga leta 2003 prvič razglasila Svetovna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), je vsako leto priložnost, da se izboljša zavedanje o problemu samomora, zmanjša z njim povezana stigma ter ozavešča, da je samomor oblika prezgodnje umrljivosti, ki se jo da preprečevati.


Med bolj ogroženimi vzhodne regije v Sloveniji

V letu 2010 je pri nas zaradi samomora umrlo 416 posameznikov, od tega 336 moških in 80 žensk. Količnik samomora (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev na leto) je tako v Sloveniji znašal 20,3 (33,6 za moške in 7,7 za ženske), kar je v primerjavi s prejšnjim letom  nekoliko manj. Trend upada samomorilnega količnika, ki ga sedaj beležimo že nekaj let, še vedno ostaja. Med bolj ogroženimi še naprej ostajajo vzhodne regije v Sloveniji.

Ustanovitev Slovenskega centra za raziskovanje samomora

Pomemben dogodek na področju preprečevanja samomora v letu 2011 predstavlja ustanovitev Slovenskega centra za raziskovanje samomora, prvega tovrstnega centra v Sloveniji, ustanovljenega v okviru Primorskega inštituta za naravoslovne in tehnične vede (UP PINT), ki se bo v prihodnjih mesecih preimenoval v Inštitut Andreja Marušiča. Center je del evropskih in nacionalnih projektov ter pobudnik številnih inovativnih pristopov v suicidiologiji, vodi pa ga priznani svetovni suicidiolog prof. dr. Diego de Leo. Prof. de Leo je tudi eden od pobudnikov in soustanovitelj Svetovnega dneva preprečevanja samomora. V centru z različnimi dejavnostmi skušajo zagotavljati visoko kakovostne intervencije in raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, da bi preprečevali in nižali število samomorov.


Poziv k prižiganju svečk v spomin na lanskoletne žrtve samomora

Društvo Ozara Slovenija bo na pobudo Svetovne zveze za preprečevanje samomora – IASP, na svetovni dan preprečevanja samomora, v soboto, 10. septembra, ob 19. uri, na Kongresnem trgu v Ljubljani ta dan obeležilo s prižiganjem 416 svečk: 336 za moške in 80 za ženske, ki so si lani vzeli življenje. S tem dogodkom želijo opozoriti na – še vedno – preveliko število ljudi, ki naredijo samomor ter na njihove bližnje, ki so zaradi tega dogodka lahko stigmatizirani. Svečko lahko prižgete tudi doma ali na svojem Facebook profilu z dodajanjem spletne svečke s profila Ozara Slovenija, ki jo najdete na Facebook profilu Ozara Slovenija.

Preprečevanje samomora je naloga celotne družbe

Preprečevanje samomorov je naloga celotne družbe, ki se je moramo zavedati in udejanjati 356 dni na leto, so poudarili na novinarski konferenci. Kadar pri sebi ali pri kom od svojih bližnjih opazimo znake stiske ali imamo občutek, da iz situacije ne najdemo izhoda, je potrebno poiskati pomoč – pri svojcih, prijateljih, osebnem zdravniku, psihologu, psihiatru, v času akutne stiske pa pri dežurni zdravniški službi.

Opozorilni znaki za samomor so lahko verbalni ali neverbalni. Največkrat nanj opozarjajo izjave, kot so »ne morem več«, »najrajši bi kar odnehal«, »najrajši bi kar zaspal«, »najrajši bi kar umrl«. Med neverbalnimi znaki pa so poslavljanje, pisanje oporoke, oddajanje svojih stvari, umikanje v samoto itd. Tveganje za samomor se poveča takrat, kadar se več dejavnikov tveganja pojavlja hkrati (npr. hkratna izguba službe, prisotnost medosebnih težav, duševne bolezni ...).

Informacije za pomoč v stiski

112 - Reševalna služba

(01) 520 99 00 - Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 - Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan)

080 12 34 TOM - telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)


Priznanja za posebne zasluge na področju preprečevanja samomorov

V imenu Svetovne zveze za preprečevanje samomorov pa so na IVZ podelili dve priznanji za posebne zasluge na področju preprečevanja samomora v lanskem letu. Vsako leto bodo izbrali po enega posameznika in eno organizacijo, ki sta na določenem področju preventive samomora posebej dejavna. Letošnja nagrajenca za posebne zasluge pri preprečevanju samomora na področju dela z mediji sta novinarka in komentatorka Dnevnika Ranka Ivelja, predsednica Častnega novinarskega razsodišča, in društvo OZARA Slovenija. Novinarki Dnevnika so priznanje podelili za njeno strokovno podporo projektu, v katerem so oblikovali Smernice za odgovorno poročanje o samomoru ter jih tudi uspešno razširili med novinarje in urednike po Sloveniji. Skupaj z drugimi stanovskimi kolegi je bila gospa Ranka Ivelja tudi med pobudniki prenove Etičnega kodeksa novinarjev Slovenije, ki po novem vsebuje tudi člen o odgovornem poročanju o samomoru. Drugo zahvalo pa je prejelo Društvu OZARA Slovenija, ki ga zastopa predsednik mag. Bogdan Dobnik, za njihovo pobudo in aktivno sodelovanje pri pripravi Smernic za odgovorno poročanje o samomoru. Društvo OAZARA Slovenija je bilo tudi med glavnimi organizatorji srečanja z novinarji, na katerem so skupaj oblikovali dokončno verzijo smernic, in osrednjega dogodka ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora 2010 »Podoba samomora v javnosti«.

 

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki