40. mednarodna konferenca EDTNA/ERCA

  • NP
  • torek, 13. september 2011
(Foto: Diana Anđelić)

Za izboljšanje nege kroničnih bolnikov

13. septembra se končuje največji kongresni dogodek te jeseni v Sloveniji, 40. mednarodna konferenca EDTNA /ERCA, ki je potekala od 10. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Gre za odmevno konferenco, ki je v Slovenijo pripeljala 1500 medicinskih sester specializiranih za nefrologijo, dializo in transplantacijo ter kadrov različnih profilov s področja znanosti in inženirstva.

EDTNA/ERCA je evropsko združenje, ki spodbuja kakovost pri zdravstveni negi kroničnih ledvičnih  bolnikov in bolnikov v nadomestnem zdravljenju z dializo in transplantacijo, raziskavami, izobraževanjem ter vzpostavljanjem standardov.

Strokovno plat konference, ki obeležuje štirideseto obletnico, je predstavila predsednica lokalnega organizacijskega odbora, višja medicinska sestra Mirjana Čalić: »Vsa leta ugotavljamo, da smo na področju zdravstvene nege na dializi in transplantaciji del razvite družbe, kar nam zagotovo potrjuje tudi 40. konferenca EDTNA/ERCA, kjer smo bili njeni soorganizatorji. Sposobni smo sodelovati in že sodelujemo pri skupnih mednarodnih projektih. Prav danes je bilo na sestanku predsednic nacionalnih združenj in predsednice EDTNA/ERCA, gospe Anastasie Laskari, sklenjeno, da bo zaživel nov raziskovalni projekt, ki bo še izboljšal nego kroničnih ledvičnih bolnikov. Dobro informiran, poučen pacient pomeni dobro aktivno sodelovanje in boljše rezultate, ki se odražajo v kvaliteti pacientovega življenja in ceni zdravljenja.«

O izjemnem pomenu konference za Slovenijo in Ljubljano so spregovorili: Breda Pečovnik, direktorica Kongresno-komercialne dejavnosti Cankarjevega doma, Miha Kovačič, direktor Zavoda kongresno-turistični urad ter Tatjana Radovič, vodja kongresnega urada Turizma Ljubljana. Združenje je izbralo Cankarjev dom kot prizorišče v mednarodni konkurenci na osnovi predložene kandidature Kongresno-komercialne dejavnosti CD zaradi ustreznih kapacitet dvoran, tehnične opreme in logistične podpore, ki jo ta zagotavlja. 40. konferenca EDTNA/ERCA poteka v vseh prostorih Cankarjevega doma, med njimi tudi v popolnoma prenovljenem Prvem preddverju, ki je bilo obnovljeno to poletje tudi s tem namenom in v rekordnem času.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki