Ambulanto Pro bono podprla družba MSD

  • UR
  • četrtek, 08. september 2011
Ček je vodji ambulante Slovenske filantropije, zdravniku prostovoljcu Aleksandru Dopliharju in predstavniku Slovenske filantropije, Franciju Zlatarju,  predala direktorica MSD Nataša Jenčič.
Ček je vodji ambulante Slovenske filantropije, zdravniku prostovoljcu Aleksandru Dopliharju in predstavniku Slovenske filantropije, Franciju Zlatarju, predala direktorica MSD Nataša Jenčič. (Foto: Grega Žunič)

Dobrodelnost

Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, ki s številnimi prostovoljci pomaga skoraj tisočim ljudem, je dobila prvega generalnega sponzorja. Po desetih letih delovanja je njihov prvi generalni sponzor postala farmacevtska družba MSD. Ček v vrednosti 7.500 evrov je vodji ambulante Slovenske filantropije, zdravniku prostovoljcu Aleksandru Dopliharju in predstavniku Slovenske filantropije, Franciju Zlatarju, 8. septembra predala direktorica MSD Nataša Jenčič.  

Ambulanta Pro bono, ki so jo leta 2001 ustanovili Slovenska filantropija, Mestna občina Ljubljana, Zdravstveni dom Ljubljana in Župnijska Karitas Štepanja vas, je namenjena osebam v socialni in materialni stiski, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Uporabniki ambulante Pro bono so najpogosteje brezdomci, nekateri tujci, tako imenovani »izbrisani«, delavci migranti, vse več pa je tudi nekdanjih samostojnih podjetnikov. Ti ljudje so večinoma odrasli ljudje s številnimi težavami, ki jih niso znali ali mogli reševati sami.

V Ambulanti Pro bono prostovoljsko dela 39 zdravnikov specialistov, 4 medicinske sestre in več študentov farmacije, ki skoraj tisoč ljudem nudijo brezplačno zdravstveno oskrbo, prav tako pa jim nudijo brezplačno socialno pomoč, tako da bi jim pomagali vrniti v sistem osnovnega zdravstvenega stanovanja. Socialna delavka, zaposlena pri Slovenski filantropiji, jim pomaga pri urejanju dokumentov, nudi najrazličnejše informacije in psihosocialno pomoč, pomoč in zagovorništvo pri uveljavljanju različnih pravic v drugih institucijah, urejanju denarne socialne pomoči, ne nazadnje tudi topel pogovor veliko zaleže. V umivalnici pa po potrebi lahko poskrbijo tudi za higieno, nudijo pa jim tudi čista oblačila in obutev.

Vodja ambulante Slovenske filantropije in zdravnik prostovoljec dr. Aleksander Doplihar je povedal, da s sodelavci že desetletje poskušajo opraviti veliko koristnega dela in je ponosen, da je družba MSD s sponzorstvom priznala njihovo delo in trud. Načrtujejo, da bodo s to donacijo uspeli nakupiti dodatno opremo, s katero bi lahko še lažje nudili pomoč njihovim pacientom.

Vodja programov migracij pri Slovenski filantropiji Franci Zlatar, je ob predaji čeka povedal: "Zahvaljujemo se našemu prvemu sponzorju ambulante družbi MSD  kot tudi vsem posameznikom, ki so v letošnjem letu z donacijami podprli nemoteno delovanje ambulante in omogočili dodatno socialno skrb za uporabnike."  

Ljudi, ki ostanejo brez zdravstvenega zavarovanja, je iz dneva v dan več, med njimi so včasih celo otroci, kar je še posebej zaskrbljujoče. Direktorica družbe MSD Nataša Jenčič dodaja: "V MSD-ju družbeno odgovornost podjetja jemljemo zelo resno. V skladu s tem že nekaj let sredstva namesto za novoletne voščilnice in darila namenimo v humanitarne namene. Časi, v katerih živimo, so najmanj naklonjeni prav socialno najšibkejšim, zato je neovirano delovanje ambulante nujno in smo ponosni, da smo njen prvi generalni sponzor."

Galerija

Ček je vodji ambulante Slovenske filantropije, zdravniku prostovoljcu Aleksandru Dopliharju in predstavniku Slovenske filantropije, Franciju Zlatarju, predala direktorica MSD Nataša Jenčič. Grega Žunič

Zdravnik prostovoljec dr. Aleksander Doplihar in Nataša Jenčič, direktorica družbe MSD. Grega Žunič

Zdravnik prostovoljec dr. Aleksander Doplihar in Nataša Jenčič, direktorica družbe MSD. Grega Žunič

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki