V prihodnosti dojenčki s tremi biološkimi starši

  • NP
  • četrtek, 08. september 2011
(Foto: Jupiterimages)

Vodilni svetovni znanstveniki napovedujejo novo kontroverzno tehniko umetne oploditve, v kateri bodo sodelovale tri osebe. Dosedanje raziskave Akademije za medicinske znanosti so namreč pokazale, da je takšen način oploditve bolj zanesljiv in bo lahko tudi ženskam, ki imajo neozdravljive bolezni, omogočil spočetje zdravih potomcev.

Postopek temelji na izmenjavi genetskega materiala pred in vitro oploditvijo in namestitev zarodka v maternico, da bi tako preprečili najpogostejše dedne bolezni. V postopku sodelujejo dve mamici in oče. Jedro jajčne celice matere, ki ima deformirane mitohondrije, vgradijo v zdravo jedro jajčne celice, da bi bila mogoča oploditev z očetovimi semenčicami, kot pri običajni umetni oploditvi.

Mutacije na mitohondrijih, ki so vir energije in obkrožajo jedro jajčne celice, so namreč pogosto razlog za neplodnost pri ženskah. Te mutacije, ki so povezane z nastankom 50 različnih bolezni in vzrok za smrt mnogih otrok (diabetes, gluhost, odpoved jeter, slepota …), so dedne po materini strani. Rezultat takšne oploditve s tremi biološkimi starši pa je zdrav zarodek, ki ima 99 odstotkov genov matere in očeta, 1 odstotek pa donatorkinih. Znanstveniki so prepričani, da bodo že čez dobro leto tak postopek uporabljali tudi v praksi. Pojavili so se že kritiki te metode, ki trdijo, da so ta odkritja le korak pred kloniranjem ljudi, ki krši svetost življenja.

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki