V novi tiskani Vivi

  • Viva
  • četrtek, 01. september 2011

Viva 2011/ september

V novi Vivi preberite:

Formula uspešne vzgoje

Intervju: Dr. Zoran Milivojević, psihoterapevt
"Moja generacija je imela srečo, da je živela v dolgotrajnem obdobju obilja in zares uživala. Zdaj znova prihajajo težki časi. Toda tesnoba ni nujno slaba, treba se je le naučiti živeti z njo in sprejeti dejstvo, da dela svojega življenja ne moremo nadzorovati," na vprašanje o vplivu gospodarske krize na čustveno življenje posameznikov odgovarja ugledni psihoterapevt dr. Zoran Milivojević, priznan strokovnjak na področju raziskovanja čustev in avtor uspešnice Formule ljubezni. "Čustveni problem, ki ga opažam pri ljudeh v Sloveniji, pa ni le strah, pač pa tudi obup. Ljudje namreč ne vidijo pozitivnega izhoda iz sedanjega položaja. Strah spravlja v gibanje, mobilizira, upanje pa ponuja smer, v katero bi veljalo iti. Ker te smeri ni, se ljudje bojijo in stojijo na mestu."

Zmenki po ločitvi: Kdaj je čas za novega?

Tako. Končno ste tudi uradno ločeni, torej po vsej verjetnosti samski. Pa ste pripravljeni na vse, kar vam prinaša takšno življenje? Tudi na zmenke, za katere ste verjetno že pozabili, kako prijetno vznemirljivi so lahko?

Kako načrtovati proti čas otrok?

Najbolj dragocene so družinske dejavnosti
Zaradi spoznanja, da otroci tudi zunaj šole nenehno pridobivajo znanje ter razvijajo navade in naravnanosti, in ker svoje talente in interese najpogosteje odkrijejo prav pri zunajšolskih dejavnostih, se zdaj zavedamo, kako pomembno je, da starši preudarno načrtujejo prosti čas svojih otrok. Pri tem velja poudariti, da otroku ne koristi niti pretirana udeležba v organiziranih zunajšolskih dejavnostih niti to, da je prepuščen samemu sebi.

Predstavljamo vitalne ljudi: Mojca Senčar, predsednica društva Europa Donna

Mojco Senčar poznam dobrih trideset let. S Polono, njeno hčerko, sva se v mladosti veliko družili. O njeni mami sem takrat vedela le to, da je zdravnica, ki dela v ustanovi nenavadnega imena (Onkološki inštitut). Čez leta sem njeno ime vse pogosteje videla v medijih, ko je govorila o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk in pozivala ženske in mlada dekleta, naj si redno pregledujejo dojke. Čeprav bi tudi po novi pokojninski zakonodaji že deseto leto lahko uživala mirno življenje v pokoju, je Mojca vse prej kot običajna upokojenka. Strastno je vpeta v delo Europa Donna, kjer se kot predsednica bori in si prizadeva za izboljšanje razmer pri zdravljenju raka, obenem pa s strokovnimi izkušnjami zdravnice in empatijo ozdravljene bolnice z rakom svetuje po telefonu vsem bolnicam z rakom dojk, ki potrebujejo njeno pomoč, nasvet ali spodbudo. In to jo neizmerno izpolnjuje in osrečuje. Mojca je ženska, ki nikoli ne miruje. Živahna in ognjevita z energijo napolni vsak prostor, v katerega stopi. Če bi jo morala opisati z eno samo besedo, bi bila to – markantna.

Meditacija in vizualizacija z BWE


Preklopite na ljubezen in srečo
Kje na vibracijski lestvici se nahajate? Vsako čustvo ima namreč svojo vibracijo. Zakon privlačnosti pravi, da v življenje pritegujemo stvari in ljudi z enako vibracijo, kot je naša. Ne glede na to, ali temu zakonu pritrjujete ali ne, se boste strinjali z mano, da čustva filtrirajo doživljanje sveta in da zaljubljeni funkcioniramo drugače, kot če smo jezni. Zato je pomembno ozavestiti, kje na lestvici svojih čustev se nahajamo. Če smo bolj pri dnu, nam bo lestvica pomagala pri vzpenjanju na višje kline. V splošni krizi si ne moremo privoščiti, da bi si dali duška s tem, krivdo za slabo počutje zvračali na druge, saj nam to ne bo pomagalo do boljšega počutja. Prav nasprotno, to nas bo potegnilo še globlje po vibracijski lestvici. Čas je, da se zavemo dejstva, da smo kovači svoje sreče – in jo začnemo kovati.

Skrivnosti ljudi, ki ne zbolijo

Tudi vi ste zagotovo spoznali kakšno osebo, ki skorajda nikoli ne zboli in je še tako močna sezona prehladnih obolenj ne položi v posteljo. Ali je to le splet naključnih okoliščin ali pa morda za tem tiči skrivnost načina življenja? Zbrali smo prav takšne nasvete, za katerimi stojijo resnične izkušnje ali raziskave.


Žarite od energije – tudi v menopavzi!

Za veliko žensk je menopavza obdobje velikih sprememb, tako telesnih kot duševnih. Nemalo jih izkusi usihanje spolne sle, pomanjkanje energije, večno utrujenost in nenaden padec samozavesti. Številni strokovnjaki pravijo, da za vse vendarle ni kriva nižja raven estrogena; pomembno vlogo pri tem naj bi imelo že pričakovanje negativnih posledic. Osvobodite se tovrstnih pričakovanj in znova odkrijte, da je življenje lepo – tudi ob pomoči naših izbranih nasvetov.

Živo srebro na krožniku


Največja koncentracija je v ribah
Živo srebro je element, ki ga človeštvo pozna že nekaj tisočletij, uporabljali pa so ga že v starodavni kitajski in tibetanski medicini. Zdravilce je navdihnila vrsta njegovih posebnosti – zlasti barva in dejstvo, da je edina kovina v naravi, ki je pri sobni temperaturi v tekočem agregatnem stanju. Bili so prepričani, da lahko z njegovo uporabo dosežejo večno življenje, zdravijo rane in zlome ter spodbujajo delovanje imunskega sistema. Žal takrat še niso vedeli, da so posledice njegovega vnosa prav nasprotne.