Rdeči noski razveseljujejo vedno več ljudi

  • UR
  • ponedeljek, 29. avgust 2011

Društvo za pomoč trpečim in bolnim – Rdeči noski deluje že osem let. V tem času so postali dobra in uigrana ekipa 12 klovnov zdravnikov, ki prek 13.000 pacientom letno nudi duševno oporo. Njih namen je krajšati bolnikom dolge bolnišnične dneve, odvrniti njihove misli od bolezni in jih naravnati v pozitivno smer. Tako so bolniki tudi bolje dojemljivi za terapije, ki jih morajo prestajati. Rdeči noski redno obiskujejo 19 oddelkov tedensko, 9 mesečno ter 10 dvakrat letno. Ob turnejah pa dobro voljo prinašajo tudi v Centre za usposabljanje, delo in varstvo ter druge zavode in domove za ostarele.

Rdeči noski danes redno tedensko obiskujejo tri bolnišnice v Sloveniji. Eva Škofič Maurer, umetniška vodja Rdečih noskov: »En par klovnov zdravnikov vsak torek obišče otroke na Kliniki za pediatrijo Maribor, trije pari obiščejo vse oddelke Pediatrične klinike Ljubljana ter oddelek Otroške kirurgije, Dermatovenerologije in oddelek ORL, dva para klovnov pa vsak četrtek obiščeta otroške oddelke Splošne bolnišnice Celje. Z oktobrom 2011 bomo s pomočjo Leka na Pediatrični kliniki Ljubljana odprli nov redni tedenski program, saj se želimo še intenzivneje posvetiti vsakemu otroku.« Poleg omenjenega Rdeči noski izvajajo tudi redne mesečne programe v Rehabilitacijskem inštitutu Soča in na otroških oddelkih v Splošnih bolnišnicah Jesenice, Novo mesto in Trbovlje ter s februarjem 2011 tudi v Splošni bolnišnici Šempeter pri Novi Gorici. Najmanj dvakrat letno izvedejo turnejo po vseh slovenskih bolnišnicah z otroškimi oddelki. Svoj program že drugo leto zapored širijo tudi med ostale ustanove, kot so varstveno delovni centri; centri za varstvo, delo in usposabljanje; vrtci in šole za otroke s posebnimi potrebami ter domovi za ostarele.

3 novi člani

Društvo Rdeči noski in Lek, član skupine Sandoz, uspešno sodelujeta že vse od začetka delovanja klovnov zdravnikov v Sloveniji. Letos to sodelovanje nadgrajujeta z novim, že četrtim, rednim tedenskim programom klovnov zdravnikov na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Od leta 2008 Lek plemenito poslanstvo Rdečih noskov podpira tudi kot generalni pokrovitelj. V tej vlogi klovnom zdravnikom nudi vso podporo za izvajanje aktivnosti za boljšo kakovost življenja bolnikov, predvsem otrok, ljudi s posebnimi potrebami in ostarelih. Število oddelkov in ustanov, ki jih 12 klovnov zdravnikov obiskuje, se redno povečuje, zato so medse maja letos sprejeli 3 nove člane. Ti se skupaj z ostalimi klovni zdravniki iz Slovenije in Hrvaške ob podpori Leka v teh dneh pod vodstvom svetovno priznanega učitelja, mentorja in režiserja Amija Hattaba, klovna zdravnika pri sorodni organizaciji v Franciji, izobražujejo na 5-dnevni delavnici v Kranjski Gori. Del tega izobraževanja je bila v soboto, 27. avgusta, tudi vesela in razigrana parada Rdečih noskov in Leka, ki je že tako pestro poletno dogajanje v Kranjski Gori še pravljično obarvala.

Parada noskov

Sestavni del letošnjega izobraževanja klovnov zdravnikov v Kranjski Gori je bila vesela in razigrana parada Rdečin noskov in Leka. Slovenskim Rdečim noskom so se na paradi pridružili še njihovi avstrijski in hrvaški kolegi ter mažoretke, godba na pihala in različni, med otroci vedno priljubljeni, pravljični liki. Parada rdečih noskov in Leka, ki je potekala od osrednjega parkirišča na Borovški cesti do Glavnega trga v Kranjski Gori, je bila zares posebna, saj je pričarala pravo pravljično vzdušje in s tem navdušila vse mimoidoče - tiste najmlajše kot tudi tiste, nekoliko starejše.


Pomagajte Rdečim noskom tudi vi

Vsi, ki želite podpreti njihovo delovanje, to lahko storite s poslanim SMS-om na številko 1919 s ključno besedo NOSKI, s sodelovanjem v akciji zbiranja odpadnih kartuš in tonerjev 'Reciklirajmo za nasmeh' ali z namembo 0,05 % dohodnine ali s posameznimi donacijami. Vsem podpornikom se Rdeči noski iskreno zahvaljujejo!


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki