7. Dan slovenskih lekarn

  • UR
  • četrtek, 11. avgust 2011
(Foto: Shutterstock)

Zdravila in samozdravljenje

Kot že v preteklih letih, bodo tudi letos lekarne 26. september, ko godujeta zavetnika lekarništva, brata Kozma in Damijan, obeležile z aktivnostmi, posvečenimi ozaveščanju o pravilni in varni uporabi zdravil. Aktivnosti bodo potekale v okviru Dneva slovenskih lekarn, ki ga Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniška zbornica Slovenije letos organizirata že sedmo leto zapored. Osrednja pozornost je letos namenjena odgovornemu samozdravljenju in zdravilom.

Projekt Dan slovenskih lekarn je namenjen ozaveščanju bolnikov o pravilni in varni uporabi zdravil, saj je zagotavljanje odgovornega zdravljenja z zdravili eno od temeljnih poslanstev opravljanja farmacevtskega poklica. Pri tem ne gre le za zdravila na recept, ampak tudi zdravila brez recepta oziroma galenske izdelke ter zdravila naravnega izvora, po katerih bolniki posegajo pri samozdravljenju.

Letošnja tema dneva slovenskih lekarn sledi potrebam bolnikov po kakovostnih zdravstvenih informacijah, ki jim bodo v pomoč pri sprejemanju odgovornih odločitev o njihovem zdravju. To je pri samozdravljenju še posebej pomembno, saj odgovornosti za zdravljenje ne nosita več zdravnik in lekarniški farmacevt, ampak bolnik. Pri samozdravljenju je bolnik odgovoren za pravo oceno resnosti zdravstvene težave, odločitev za izbiro zdravila, uporabo zdravila skladno z navodili in spremljanje poteka zdravljenja. Posvet z lekarniškim farmacevtom pri odločanju o samozdravljenju pa je še posebej pomemben v tistih primerih, ko se bolnik zaradi morebitnih drugih bolezni oziroma bolezenskih stanj zdravi tudi z zdravili na recept.

Septembra bodo ob Dnevu slovenskih lekarn v lekarnah na voljo brezplačne informativne knjižice o pravilni in varni uporabi zdravil »Zdravila in samozdravljenje«, lekarne pa bodo opremljene tudi s plakati. Glavne aktivnosti bodo v lekarnah potekale 26. septembra, več informacij pa bomo za medije pripravili v tednu pred tem.

Tudi letos je dala Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu pobudo za izvedbo raziskave o uporabi zdravil. Namen letošnje raziskave je pridobiti več informacij o uporabi izdelkov za samozdravljenje ter načinu informiranja bolnikov glede njihove uporabe. Rezultati raziskave bodo na voljo predvidoma septembra, ko bodo potekale aktivnosti v okviru projekta Dan slovenskih lekarn.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki