Poletne svetovne igre Specialne olimpijade

  • UR
  • sreda, 06. julij 2011
(Foto: Luka Cjuha)

Slovenski specialni olimpijci osvojili 21 kolajn

Atene so od 25. junija do 4. julija 2011 gostile XIII. poletne svetovne igre specialne olimpijade 2011. Ekipa športnikov specialne olimpijade Slovenije je med več kot 7.000 športniki z motnjami v duševnem razvoju iz 180 držav osvojila 21 kolajn. Slovenski športniki so osemkrat stali na najvišji stopnički, osvojili pa so tudi pet srebrnih in osem bronastih kolajn.

Slovenski specialni športniki so bili na poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade uspešni v vseh sedmih športih, v katerih so tekmovali. Košarkarska ekipa, ki jo sestavljajo Aleksander Bezjak, Darjan Cehtl, Kristjan Jordan, Atif Mulič, Kristijan Polšak, Veton Qorri, Gašper Zaviršek in Žiga Zore, je v svoji skupini dosegla prvo mesto, prav tako pa sta bila nagrajena z zlato kolajno tudi plavalca Polona Mikolič (100 m prosto) in Marko Došler (200 m prosto in 400 m prosto), atletinji Monika Grgič (tek na 400 m) in Kaja Praprotnik (tek na 800 m), kolesarka Ina Košič (vožnja na 500 m) ter judoist Irfet Vukalič (v kategoriji 81–90 kg).

Poletne svetovne igre so se zaključile 4. julija s pompozno zaključno prireditvijo na olimpijskem stadionu Kallimarmaron Panathinaikon, ki je bil tudi prizorišče prvih modernih olimpijskih iger. Prireditev je tako postavila še piko na i največjemu športnemu dogodku Specialne olimpijade v letu 2011 ter proslavila vse udeležene športnike, družine, podpornike in več tisoč prostovoljcev, ki so pomagali pri organizaciji in izvedbi iger. Ob koncu prireditve je potekalo tudi tradicionalno ugašanje olimpijskega ognja upanja in uradna predaja zastave svetovnih iger specialne olimpijade organizatorjem naslednjih (zimskih) iger leta 2013 v Koreji.


O specialni olimpijadi

Specialna olimpijada je sodoben program gibalnih dejavnosti, ki vključuje tudi trening socialnih veščin za ljudi z motnjami v duševnem razvoju. Poleg športnega udejstvovanja imajo športniki priložnost spoznati nove prijatelje iz drugih držav, s katerimi si delijo podobne življenjske izkušnje. Skozi številne igre, prostočasne in družabne aktivnosti se ustvarjajo medosebne vezi, ki ostajajo tudi po koncu iger. Specialna olimpijada poteka pod sloganom »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu« in ob koncu iger so vsi športniki zmagovalci – tako na športnem kot na osebnem nivoju.

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki