Naučite se odpuščati

  • T.ko
  • torek, 01. januar 2013
(Foto: Jupiterimages)

Odpuščanje je dar sebi in drugim. Gre za postopno sproščanje zagrenjenosti in obsojanja ter sprejetje dejstva, da tistega, kar se je zgodilo v preteklosti, ne moremo spremeniti. V določenem trenutku preprosto začutimo, da je čas za korak naprej. Dr. Katherine Piderman z znane ameriške klinike Mayo poudarja, da vas bo odpuščanje izpolnilo z mirom, upanjem in radostjo ter vam omogočilo čustveni in duhovni razvoj.

Pri tem ne gre za zanikanje, zmanjševanje ali opravičevanje prizadetosti, vendar pa se zaradi opustitve želje po maščevanju usmerite na tisto, kar je v življenju konstruktivno – celo v tolikšni meri, da lahko razumete osebo, ki vas je prizadela, in z njo sočustvujete.

Odpuščanje je proces, poudarja Katherine Piderman, ki pomembno zmanjša možnosti za nastanek depresije in tesnobe, zlasti pa za prenašanja zagrenjenosti na prihodnje odnose z ljudmi. Ker ta pot ni vselej lahka, si lahko pomagate z meditacijo, pisanjem dnevnika ali z molitvijo.

Upoštevajte tudi, da ste v preteklosti nemara tudi sami koga prizadeli, zato morate sprejeti dejstvo, da ste takrat naredili napako. Zavedajte se, da nimamo dovolj časa, da bi ga po nepotrebnem zapravljali, in da si ne morete privoščiti izgube smisla. Zato odpuščajte, da boste lahko okrepljeni nadaljevali pot naprej.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki