Prvič v Evropi – zdravljenje psa z matičnimi celicami

(Foto: Diana Anđelić)

Humano Animal je v sodelovanju z veterinarjem dr. Milanom Matkom kot prvo v Evropi opravilo komercialno zdravljenje artritisa pri psu z darovalčevimi mezenhimskimi matičnimi celicami. Celični pripravek je izdelalo podjetje Fat-Stem, ki ponuja celične terapije, ki so rezultat lastnega razvoja in se učinkovito obnesejo v klinični uporabi. Z regenerativnim delovanjem matičnih celic je mogoče s kar 80-odstotnim uspehom obnoviti obolela ali poškodovana tkiva. Na ta način zdravijo težja in lažja obolenja sklepov, mišičevja in vezivnega tkiva živali.

Nova metoda zdravljenja artritisa pomeni konec vseživljenjskega zdravljenja s protivnetnimi zdravili in njihovih neželenih učinkov, odpravi potrebo po operativnem posegu, ozdravitev konja ali psa pa je praviloma trajna.

Postopek je neinvaziven, saj žival zdravijo z darovalčevimi mezenhimskimi matičnimi celicami (alogensko zdravljenje), kar pomeni, da za pridobitev matičnih celic ni potrebna biopsija maščobnega tkiva. Tovrstno zdravljenje je še posebno primeren za živali, ki so bile že večkrat operativno obravnavane (anastezirane).
Zdravljenje so doslej izvajali zgolj v laboratorijih, prvo komercialno terapijo pa so opravili v Veterinarski bolnišnici Toplica, Centru za zdravljenje.