Skupina Panvita predstavila smernice zdravega prehranjevanja in pomen ugodnega razmerja med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami v prehrani

  • UR
  • četrtek, 30. junij 2011

Skupina Panvita je na novinarski konferenci, ki je potekala v restavraciji Angel v Ljubljani, predstavila smernice zdravega prehranjevanja, svoja prizadevanja na področju razvoja zdravih izdelkov ter rezultat teh prizadevanj - svinjsko meso z ugodnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Skupina Panvita je namreč prvi rejec v Sloveniji, ki zagotavlja svinjsko meso z ugodnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, s sistemom sledljivosti pa omogoča nadzor nad celotno proizvodno verigo, od njive do mize.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih organizem sam ne more sintetizirati, zato moramo sami poskrbeti, da jih v primernem razmerju vnašamo v svoje telo s hrano. Za zdravje človeka je pomembno pravilno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije znaša med 1:2 in 1:8.

Klinična dietetičarka in svetovalka za prehrano Andreja Širca Čampa je na dogodku izpostavila pomen uravnoteženega vnosa omega 3 in omega 6 maščobnih kislin za naše telo: »Kljub temu, da je danes vse več govora o zdravem načinu prehranjevanja, pomenu domače proizvodnje hrane in primernem nadzoru nad prehransko verigo menim, da nekatere smernice zdravega načina prehranjevanja še vedno ostajajo neznanka. Ena takšnih je tudi ustrezen vnos omega 3 in omega 6 maščobnih kislin.

Zadostna preskrba organizma z omega 3 maščobnimi kislinami in ugodno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami namreč zmanjšuje tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni, uravnava razmerje med HDL in LDL holesterolom, zmanjšuje trigliceride v krvi, uravnava krvni tlak, zmanjšuje vnetne procese v organizmu, zmanjšuje nevarnost nastanka raka debelega črevesja in ugodno vpliva na depresijo, saj izboljša naše počutje. Poseben pomen ima tudi v nosečnosti, ko vpliva na pravilen razvoj ploda ter na novorojenčke, ker vpliva na na razvoj možganov, vida in celo inteligenčni kvocient.«

Prednosti esencialnih maščob se zavedajo v Skupini Panvita, zato so kupcem kot prvi v Sloveniji ponudili svinjsko meso z ugodnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. Konvencionalno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami v svinjskem mesu sicer znaša 1:14, med temo ko razmerje v svinjskem mesu iz Skupine Panvita znaša 1:7, kar ustreza priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Kot je povedal predsednik uprave mag. Peter Polanič je za zagotavljanje ugodnejše maščobno kislinsko sestave svinjskega mesa pomemben naraven način proizvodnje: »Ugodnejšo maščobno kislinsko sestavo svinjskega mesa v Panviti dosežemo po naravni poti preko krme živali, ki ji dodajamo toplotno obdelano laneno seme, repične tropine in sojino olje. Naša svinjina se tako ponaša z idealnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki znaša 1:7. Skupina Panvita to zagotavlja skozi sistem sledljivosti v celotni proizvodni verigi, od njive do mize. Naša  prednost je zagotovo v lastni pridelavi žit, lastni pripravi krme za živino, lastni reji prašičev ter celo v lastni veterinarski službi. Ponosen sem, da lahko zagotovimo kakovostno, domače svinjsko meso, za katerega smo prejeli tudi certifikat Višja kakovost, ki ga podeljuje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.«

Na dogodku, ki ga je povezovala Alenka Mirt Iskra, je priznani kuharski mojster Damjan Babič, ob pomoči igralke in voditeljice Ane Marije Mitič, gostom pripravil pester jedilnik, ki zagotavlja ugodno razmerje  med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.

V Skupini Panvita napovedujejo širitev programa mesa in mesnih izdelkov z ugodnim razmerjem med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami tudi na piščančje meso ter ostale mesne izdelke, kot je Lahka šunka.

Galerija
Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki